Aftenposten

– Må vaere mentalt rustet

I dag legger Åge Hareide (64) ut på sin klart lengste reise som fotballtre­ner.

- ERLEND NESJE DAN P. NEEGAARD (foto) Blindern

– Det handler om å vaere mentalt rustet, sier Danmarks norske landslagss­jef.

I den danske ambassadør­ens residens ved Blindern i Oslo, deltok Hareide under lanseringe­n av kampanjen «Norge trener Danmark».

Danskene vil ha støtte fra norske hjemmesitt­ere under VM i Russland. Og en smilende Hareide, i mørk dress og hvit skjorte, tar imot all den støtten han kan få fra sine landsmenn under VM.

Den rutinerte fotballtre­neren debuterer i et internasjo­nalt fotballmes­terskap. I sine 47 år i toppfotbal­len er 10 dagers samling det lengste Hareide har vaert med på.

Håper på 40 dagers samling

Men når han ved lunsjtider i dag samler sine VM-spillere i Helsingør, begir han seg ut på en reise som varer i minst 35 dager.

Dersom Danmark går videre fra gruppespil­let, skal han og spillerne vaere samlet i 40 dager. Det er målet for Hareide og Danmark: Åttedelsfi­nale.

– En uke på La Manga kan vaere tøft nok. Den lengste treningsle­iren jeg har vaert med på er 10 dager. Det blir uvant, det handler om å ha nok energi selv. Samtidig må spillerne også vaere mentalt klare nok, mener Hareide.

Han vet at det kan oppstå brakkesyke og slitasje under en så lang samling. Hareide tror det første resultatet i VM blir avgjørende for resten av oppholdet. Med en seier mot Peru i den første kampen 16. juni vil mye gå av seg selv.

– Derfor handler det sinnssykt mye om Peru-kampen i oppladning­en. Vi tenker nesten kun på Peru. Vi må ha DEN starten. John Dahl (Tomasson, assistentt­rener) har selv god erfaring fra sluttspill og han sier at den første kampen er så sinnssykt viktig. Fordi den setter standarden for det du kan gjøre på banen og feltet.

Skal ikke se ham stresset

Han beskriver Peru som sterke, gode defensivt og aggressive. De er like Chile, som Danmark spilte uavgjort mot i mars.

– Men vi har en fordel: De er små, vi er større. Vi har stor luftstyrke og må utnytte det. De har problemer på faste situasjone­r.

– Hvordan skal du frigjøre deg selv fra det presset som er i et VM?

– Jeg synes selv det har gått bra å håndtere press i viktige kamper, enten det er Malmö i Champions League, vinne seriegull eller cupfinaler, eller ta Danmark til VM. Du føler presset, men absorberer det på en bra måte. Spillerne vil se på meg om jeg blir stresset. Men jeg pleier ikke å vaere så stresset under kamper. Jeg er mer «på hugget» før fløyta går. Det har nok skjedd litt med årene, at jeg er mer avslappet, at jeg ikke er så oppjaget som tidligere. Du legger en plan, i tillegg har du en plan B, og så holder du deg til det. Da blir spillerne sikrere også.

Ble kvitt ryggproble­mene

I vinter og på vårparten slet Hareide med sterke ryggsmerte­r grunnet to prolapser. I to uker ble han liggende i gulvet og se opp i taket. Blant annet måtte han sende assistent Tomasson ut for å se på spillere.

– Jeg er helt fin nå, forsikrer Hareide.

– Med behandling har det gått helt greit. Men jeg opplevde en smerte jeg ikke unner noen.

Hareide sier han ikke trenger behandling under VM. Han kan fokusere på det han skal gjøre på treningsfe­ltet og i kamper.

Hareide tror effektivit­eten blir nøkkelen for å komme seg videre fra gruppen med Peru, Australia og Frankrike.

– Vi produserer alltid sjanser. Det handler om effektivit­et og der har Christian vaert helt utrolig, sier Hareide og sikter til Tottenham-spilleren Christian Eriksen, som har scoret 15 mål på de siste 20 landskampe­ne.

 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Landslagss­jef Åge Hareide besøkte Danmarks ambassade i Oslo i går formiddag da kampanjen «Norge trener Danmark» ble lansert. Ambassadør Jarl Frijs-Madsen (t.h.) og Hareide på vei ut fra ambassaden­s residens ved Blindern.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Landslagss­jef Åge Hareide besøkte Danmarks ambassade i Oslo i går formiddag da kampanjen «Norge trener Danmark» ble lansert. Ambassadør Jarl Frijs-Madsen (t.h.) og Hareide på vei ut fra ambassaden­s residens ved Blindern.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway