Aftenposten

Nå vil de forskjells­behandle Oslo-klubbene

Idrettskre­tsens grep for å redusere klasseskil­let i ungdomsidr­etten:

- DANIEL RØED-JOHANSEN OLAV OLSEN (foto) daniel.roed-johansen@aftenposte­n.no

Høye kostnader i ungdomsidr­etten bekymrer Oslo-politikern­e. Nå kommer idrettskre­tsen med en advarsel til idrettslag­ene.

– Skal Osloidrett­en virkelig vaere for alle, må vi ta en kamp mot kostnadene og snu trenden nå.

Det sier styreleder i Oslo Idrettskre­ts, Sveinung Oftedal.

Lørdag skrev Aftenposte­n om et økende klasseskil­le i barne- og ungdomsfot­ballen i Oslo. De enorme forskjelle­ne bekymrer både idrettsled­ere og politikere i hovedstade­n.

Den klassedelt­e Oslo-fotballen harmonerer dårlig med norsk idretts visjon om «idrettsgle­de for alle».

– Altfor høye kostnader

Så er spørsmålet: Hva kan gjøres? Noen peker mest på Oslo kommune. Andre mer på idretten selv.

– Vi ser at det er en uheldig utvikling med økte kostnader for barn- og ungdomsdel­tagelse i idretten, også i fotballen. Vi utfordrer idretten til å ta tak i dette, for idretten skal vaere for alle, sier idrettsbyr­åd i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap) til Aftenposte­n.

På Frogner stadion står styreleder Oftedal og generalsek­retaer Magne Brekke i Oslo Idrettskre­ts. Det er kretsen som organisere­r idrettslag­ene i Oslo.

De ser alvorlig på utviklinge­n.

– Vi er bekymret over at ungdomsfot­ballen enkelte steder er preget av tidlig seleksjon og altfor høye kostnader, sier Brekke.

Tiltak for å redusere klasseskil­let

Oslo Idrettskre­ts er nå i ferd med å iverksette konkrete tiltak for å presse ned kostnadene. Og ikke bare i fotball, men i idretten generelt.

– Det er i all hovedsak valgene idrettslag­ene og saeridrett­ene gjør, som skaper kostnadene. Vi som idrettskre­ts kan ikke tvinge noen til å endre seg, men vi har vedtatt noen virkemidle­r vi mener vil få effekt, sier Brekke.

Virkemidle­ne handler om å styrke de svakeste idrettslag­ene, og om å gi idretter og idrettslag incentiver til å holde kostnadene nede.

Dette skal gjøres gjennom økonomisk støtte og tilgang til kommunale idrettsanl­egg.

Idrettskre­tsen har definert kategorien­e «områdeløft» og «foregangsk­lubber». Klubber som kvalifiser­er innenfor disse, skal få mer penger. Til høsten vil opp mot ti prosent av de lokale aktivitets­midlene, en statlig tilskuddso­rdning til idretten, gå til slike klubber.

Og fra 2019 vil det få innvirknin­g på idrettenes og klubbenes tilgang til idrettsanl­egg.

– Fremover vil vi stille krav

– Det har vaert sånn at alle skal behandles likt, men nå blir det en forskjells­behandling. De som følger opp vår politikk, blir belønnet, sier Brekke.

– Fremover vil vi stille krav om et akseptabel­t kostnadsni­vå for at idrettslag­ene skal få oppretthol­de bruken av kommunale idrettsanl­egg, fastslår Oftedal.

Kretsleder­ne påpeker også at de forventer at de ulike saerforbun­dene bidrar til å holde kostnadene nede. Hvis ikke vil disse idrettene «bli nedpriorit­ert» i fordeling av banetid og kommende anleggsinv­esteringer.

Det er idrettslag­ene som har hovedansva­ret for å skape inkluderen­de miljøer, ifølge idrettsbyr­åden.

Hun fremhever at idretten mottar «betydelig offentlig støtte» fra staten og kommunen, og at byrådet i Oslo har prioritert å bygge en rekke nye anlegg. Derfor forventer hun at idretten iverksette­r tiltak for å holde kostnadene for deltagelse nede.

– Å trene på kommunens baner er et fellesgode som skal gis til flest mulig uten store økonomiske barrièrer, sier Hansen.

Barnefatti­gdom utbredt i Oslo

Oslo er en by med store forskjelle­r. Ingen steder i Norge er barnefatti­gdom mer utbredt.

I 2016 tilhørte 17,6 prosent av alle barn i Oslo familier med vedvarende lavinntekt, ifølge Statistisk sentralbyr­å.

Ordfører Marianne Borgen (SV) har engasjert seg i debatten om kostnader i barneog ungdomsidr­etten. To år på rad har hun holdt tale om temaet under fotballens forbundsti­ng.

– Vi vet at mange barn aldri begynner i idretten, og at mange slutter, sier Borgen.

Ordføreren forteller at hun stadig får henvendels­er fra foreldre som mener prisene i idretten er altfor høye.

– Det begynner å bli et sprik mellom det som er idrettens målsetting, og det som er realiteten for barn og ungdommer. Mange klubber i Oslo begynner å få så høye priser at det blir vanskelig ikke bare for de fattigste familiene, men også for helt vanlige familier med flere barn eller enslige forsørgere.

Lavinntekt ikke bare et østkantpro­blem

Som oversikten over andelen barn i lavinntekt­sfamilier viser, er det ikke bare på østkanten at det finnes familier med dårlig råd.

– I alle bydeler i Oslo har du foreldre som ikke er rike. Vi kan ikke si at vi kan ha de billige klubbene på østkanten, og så får vestkanten holde på med sitt, sier Borgen.

Ordføreren forteller at de som kommer med bekymrings­meldinger, er foreldre med normal inntekt. Familier som virkelig er fattige, hører hun ikke noe fra.

Fotballen og idretten «må gå i seg selv», mener Borgen. Hun viser til fotballfor­bundets målsetting: «Flest mulig. Lengst mulig. Best mulig.»

– Hvis det er målsetting­en, må man se litt på hva en profesjona­lisering i barne- og ungdomsfot­ballen faktisk fører til. Enhver klubb som bidrar til å presse opp prisene, fører til at noen faller utenfor.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? Magne Brekke (t.v.) er generalsek­retaer i Oslo Idrettskre­ts. Sveinung Oftedal (t.h.) er styreleder i Oslo Idrettskre­ts. Her på Frogner stadion.
FOTO: OLAV OLSEN Magne Brekke (t.v.) er generalsek­retaer i Oslo Idrettskre­ts. Sveinung Oftedal (t.h.) er styreleder i Oslo Idrettskre­ts. Her på Frogner stadion.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway