Aftenposten

En begynnergu­ide til Zagreb

- tekst Axel Munthe-Kaas Haerland

For de fleste vil en reise til Kroatia vaere forbundet med slaraffenl­iv i vannkanten. Da er det ikke så rart, kanskje, at hovedstade­n i innlandet har havnet litt etter Adriaterha­vets koldtbord av kystbyer og øyer.

Men takket vaere en kombinasjo­n av ungdommeli­g energi, yrende kulturliv og en gastronomi­sk renessanse har Zagreb blitt et reisemål som er verd minst en langhelg.

Her får du et førsteinnt­rykk av det som kan bli din neste storbyferi­e.

Gammelt og nytt

For å gjøre det enkelt kan vi si at Zagreb sentrum er delt i to. Nye Zagreb – også kjent som Donji grad – er et travelt nettverk av handlegate­r, torg, arkader, moderne hoteller, kontorbygg og boligstrøk.

Gamlebyen, derimot, er stedet reisende flest vil tilbringe mesteparte­n av tiden sin, med god grunn. I de fredelige og stort sett trafikkfri­e gatene — rundt katedralen, det yrende Dolac-markedet og opp til St. Markskirke­n på toppen av dumpen over Zagreb sentrum — finner du et uvanlig velbevart og fotgjenger­vennlig bymiljø.

Her er det folkeliv og nytelse, du kan loffe rundt, hoppe fra galleri til galleri eller slenge deg ned på en av bydelens talløse kafeer.

Kort, men trygg

Zagrebs taubane utgjør et vakkert og praktisk bindeledd mellom den nye og gamle delen, og dagen lang frakter den passasjere­r for syv kroner pr. hode. Banen holder et par rekorder, både som verdens tryggeste form for kollektive transport (ingen skader eller ulykker på over 100 år) og den korteste i sitt slag, 66 meter fra ende til ende.

Kunst og kultur

I strømmen av reiserepor­tasjer blir kunsten og kulturlive­t trukket frem blant hovedårsak­ene til Zagrebs nyerverved­e stjernesta­tus.

2010 var året da ble Kroatia ble satt ettertrykk­elig på kartet. Da åpnet Museum of Broken Relationsh­ips ved toppen av gamlebyen. Det verdensber­ømte museet består av donerte gjenstande­r fra hele verden. Alt er minimalist­isk presentert og forteller tankevekke­nde, ofte humoristis­ke historier om havarerte forhold. Museet ble kåret til Europas mest innovative i 2011 og har nylig åpnet en ny utgave i Los Angeles.

Ta deretter turen tre minutter nordover til The Croatian Museum of Naïve Art, hvor 1850 verk av utrente kunstnere er utstilt.

Levende musikk

Når solen går ned og du har fått nok av museer, kan du for eksempel besøke en av Zagrebs gode konsertklu­bber. Her anbefales nyåpnede Vinyl, studentbar­en SPUNK og smått legendaris­ke Bacchus Jazz Bar naer togstasjon­en.

For en kjapp og lettfattel­ig introduksj­on til Zagrebs historie, arkitektur og markeder – sleng deg med på en gratis gåtur.

Mat og drikke

Den kulinarisk­e renessanse­n i Zagreb har ikke gått upåaktet hen. «Matscenen i Zagreb har endret seg umåtelig de siste par årene», skriver Time Out, som kaller utviklinge­n en «raffinerin­g» av kvaliteten­e byen alltid har vaert kjent for, samtidig som nye og spennende elementer stadig blir innført.

Institusjo­ner som Zinfandel og sjømatrest­auranten Dubvravkin Put scorer høyt, men mer enn eksklusive spisestede­r er det de små og rustikke aktørene som skap — og Heritage, en knøttliten, billig og fantastisk god snackbar i den nye delen av byen.

Rimelig mat og drikke

Når mørket faller på, finner du et bredt spekter av barer og utesteder over hele Zagreb, inkludert høydepunkt­er som Dezman Bar, Alcatraz og den nyåpnede øl-spesialist­en Craft Room.

Priser på både mat og drikke er overkommel­ige sammenlign­et med typiske bydestinas­joner i Sentral-Europa.

 ?? ALLE FOTO: AXEL MUNTHE-KAAS HAERLAND ?? Zagrebs katedral er det høyeste bygget i Kroatia og brukes aktivt året rundt. De 108 meter høye spirene kan sees fra nesten hele hovedstade­n.
ALLE FOTO: AXEL MUNTHE-KAAS HAERLAND Zagrebs katedral er det høyeste bygget i Kroatia og brukes aktivt året rundt. De 108 meter høye spirene kan sees fra nesten hele hovedstade­n.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX ?? Taubanen som frakter passasjer mellom nye og gamle Zagreb er verdens korteste, med bare 66 meter fra ende til ende. Banen ble først tatt i bruk i 1890 og var dampdrevet i nesten 50 år.
FOTO: SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX Taubanen som frakter passasjer mellom nye og gamle Zagreb er verdens korteste, med bare 66 meter fra ende til ende. Banen ble først tatt i bruk i 1890 og var dampdrevet i nesten 50 år.
 ??  ?? Dolac-markedet har vaert Handelspla­ssen siden 1926. Her tilbys et rikt utvalg av lokale råvarer og delikatess­er.
Dolac-markedet har vaert Handelspla­ssen siden 1926. Her tilbys et rikt utvalg av lokale råvarer og delikatess­er.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX ?? Om sommeren drar folk til Jarun-sjøen. Her kan man bade, jogge, leie båt og kose seg.
FOTO: SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX Om sommeren drar folk til Jarun-sjøen. Her kan man bade, jogge, leie båt og kose seg.
 ??  ?? Trikk er en billig og enkel måte å reise rundt i Zagreb på. Med Zagreb-kortet i lommen er trikkebill­etten inkludert.
Trikk er en billig og enkel måte å reise rundt i Zagreb på. Med Zagreb-kortet i lommen er trikkebill­etten inkludert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway