Aftenposten

Sukkerfri brus bør ikke rammes av sukkeravgi­ften

-

Bedre mot overvekt. Bedre for tennene. Kunstig sukker er et folkehelse­tiltak.

Det naturlige er alltid best, og noe som er laget på laben bør ikke inntas frivillig. Kjent tanke? Appellen til det naturlige står sterkt, men bør frykten for det kunstige stå i veien for det rasjonelle?

Er det noe alle er enige om er det at vi bør spise minst mulig sukker. Helsedirek­toratet anbefaler maksimalt 10 prosent av det daglige energiinnt­aket fra tilsatt sukker, vi spiser i gjennomsni­tt 83 g, 12 prosent av energiinnt­aket. Fremdeles høyt, men reduksjone­n siste 20 år er på 13,5 kg årlig.

Det går riktig vei, men hvorfor? Vi drikker mindre brus.

Fra 93 liter pr. år i 1997 – 9,3 kg sukker – er dagens konsum redusert til 54 liter pr. år. Det tilsvarer en årlig reduksjon på 3,9 kg sukker fra brus alene. Ideelt sett skulle alle byttet ut brus med vann. Men de fleste er glade i søtsmak, og et slikt bytte vil for mange vaere en stor endring. Store endringer er vanskelige å gjennomfør­e og oppretthol­de, og ingen råd er gode før de følges!

Et alternativ er de sukkerfrie alternativ­ene, den fryktede lettbrusen. Sukkerfrit­t er vel og bra, men er ikke denne kunstige søtningen skummel da? Ingen trenger kunstige søtstoffer, tenker du kanskje. Og du har helt rett!

Kroppen din trenger ikke kunstig søtning. Men som argument mot lettbrus, forutsette­r det at alternativ­et er vann. For de fleste er alternativ­et imidlertid vanlig brus med sukker. Spørsmålet er ikke om kunstige søtstoffer i seg selv bidrar til bedre helse, men om å bytte ut sukker med kunstig søtning er gunstig.

Her skjer to ting: vi legger til kunstig søtning, og fjerner sukkeret. Det er totaleffek­ten som er av interesse.

Siden årtusenski­ftet har forbruket av kunstig søtet drikke mer enn doblet seg, noe som har bidratt til reduksjone­n i inntak av vanlig brus. Dersom det å bytte brus med lettbrus er gjennomfør­bart for mange, burde det ikke anbefales for å få ned sukkerinnt­aket?

Frykt og helse

Frykten for det unaturlige er naturlig, men faktum er at søtstoffer som aspartam brytes ned til stoffer vi finner mer av i helt vanlig mat. Hvorvidt disse er syntetisk eller forekommer naturlig bryr kroppen seg lite om, effekten er den samme.

Det er forsket mye på helseeffek­tene av kunstig søtning. Det europeiske mattilsyne­t har for eksempel gått gjennom all forskning på aspartam, og konkludere­r at et realistisk inntak er godt under det som anses som trygt.

Sel vom overvektig­e drikkermer­let t brusen n normalvekt­ige, ser maniinterv­ensjons studierate t bytte fra sukker til kunstig søtning har en gunstig effekt på kroppsvekt. Effekten er like stor, eller større, enn å bytte til vann! De som bytter til lettbrus spiser også mindre søtsaker enn de som bytter til vann, noe som indikerer at lettbrus bidrar til å dekke noe av søtsuget.

Noen rapportere­r at kunstig søtning gir dem hodepine, kvalme, trøtthet, og lignende. I et blindet forsøk, hvor a spar tam sensitive deltagere ved u likeanledn­inger fikke n snackbar med eller uten aspartam, var det derimot ingen sammenheng mellom hva de spiste og hvilke symptomer de opplevde. Hører vi så mye negativt om kunstige søtstoffer at det er lettere å tillegge dem skylden for diffuse symptomer som vi alle opplever med jevne mellomrom?

Lettbrus er riktignok uheldig for tennene, men i mindre grad enn sukkerbrus – som i tillegg til syren bidrar med sukker til Karius og Baktus. Tannhelsen er derfor heller ikke et argument for ikke å bytte. Snarere tvert imot.

Gjør som Kiwi

Alt i alt er det få gode grunner til å frykte lettbrusen, og mange gode grunner til å anbefale dette som et alternativ til vanlig brus. Kiwi kuttet nylig prisen på sukkerfrie alternativ­er, og gjør det enklere å velge sukkerfrit­t. Vi skulle ønske myndighete­ne fulgte etter og lot sukkeravgi­ften ramme sukkeret alene, ikke også de reelle alternativ­ene for forbrukern­e.

La lettbrusen fortsette å vaere et kunstig slag for folkehelse­n!

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BENJAMAS11 / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Frykten for det unaturlige er naturlig, men faktum er at søtstoffer som aspartam brytes ned til stoffer vi finner mer av i helt vanlig mat, skriver innleggsfo­rfatterne.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BENJAMAS11 / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Frykten for det unaturlige er naturlig, men faktum er at søtstoffer som aspartam brytes ned til stoffer vi finner mer av i helt vanlig mat, skriver innleggsfo­rfatterne.
 ??  ?? Helene Dahl klinisk ernaerings­fysiolog, stipendiat UiB
Helene Dahl klinisk ernaerings­fysiolog, stipendiat UiB
 ??  ?? Vegarad Lysne klinisk ernaerings­fysiolog, stipendiat UiB
Vegarad Lysne klinisk ernaerings­fysiolog, stipendiat UiB
 ??  ?? Thomas Olsen Msc, human ernaering, stipendiat UiO
Thomas Olsen Msc, human ernaering, stipendiat UiO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway