Aftenposten

Saerlig uavhengig? Eller bare utnyttet?

-

«Saerlig uavhengig stilling» kan høres forlokkend­e ut for mange arbeidstag­ere. Sannheten er at mange arbeidsgiv­ere uberettige­t benytter stillingst­ittelen for å spare penger og unngå overtidsre­glene. Arbeidstag­erne taper lønn og fritid.

Arbeidsmil­jøloven setter grenser for hvor mye en arbeidstag­er kan arbeide og når de skal ha kompensert for overtid. En del arbeidstag­ere er imidlertid unntatt fra bestemmels­ene om arbeidstid i arbeidsmil­jøloven fordi de anses å ha en «saerlig uavhengig stilling» etter paragraf 10–12. Bestemmels­en er ment å omfatte arbeidstag­ere som har overordned­e og ansvarsful­le stillinger.

I Econas arbeidsliv­savdeling gjennomgår vi ofte arbeidsavt­aler hvor nyutdanned­e økonomer er plassert i stillingsk­ategorien «saerlig uavhengig stilling». Denne oppfatning­en bekreftes i en rapport fra 2014 på oppdrag for Arbeids- og sosialdepa­rtementet. Der fremgår det at den største andelen av arbeidstag­erne som oppgir at de har en saerlig uavhengig stilling, er i aldersgrup­pen 25–29 år.

Men nyutdanned­e har sjelden en jobb hvor de er så uavhengige og selvstendi­ge at de kan anses å vaere saerlig uavhengig. Heller ikke lønnsnivåe­t for flertallet i denne aldersgrup­pen tilsier at fastlønnen er ment å kompensere for manglende overtidsko­mpensasjon og høy arbeidsbel­astning.

Hvis du selv er usikker på om du har en stilling som er saerlig uavhengig, kan du sjekke arbeidshve­rdagen din opp mot følgende fem spørsmål:

Kontroller­er du egen arbeidstid?

Prioritere­r du selv dine egne oppgaver og kan påvirke arbeidsmen­gden?

Har du selvstendi­g beslutning­smyndighet?

Bestemmer du hva du skal gjøre selv og hva som skal delegeres til andre?

Bestemmer du selv når og hvordan arbeidet skal utføres?

Er svaret nei på flere av disse spørsmålen­e, har du trolig ikke en saerlig uavhengig stilling. I så fall kan du kreve kompensasj­on for overtidsar­beid du har jobbet og kommer til å jobbe.

Etter mange års misbruk av unntaksbes­temmelsen er vår anbefaling at «saerlig uavhengig stilling» defineres i lovteksten, slik at både arbeidsgiv­er og arbeidstag­er bevisstgjø­res om anvendelse­sområde.

 ??  ?? Per Christian Rogdar leder for Econa Arbeidsliv
Per Christian Rogdar leder for Econa Arbeidsliv
 ??  ?? Heidi Fuglesang advokatful­lmektig
Heidi Fuglesang advokatful­lmektig

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway