Aftenposten

Føler vi oss trygge?

- Erling S. Lorentzen

Det norske folk, det vil si, hver eneste en av oss, er avhengig av at Norge er et fritt land, enten vi har den ene eller andre politiske oppfatning! Er vi beroliget med politikern­es ivaretagel­se av Norges forsvar.

Jeg tillater meg å tro at Russland ikke ønsker å starte en ny verdenskri­g. Det samme med Kina. NordKorea har vist en positiv utvikling. Iran sluttet en avtale for få år siden med Tyskland, Frankrike, Storbritan­nia, Kina, Russland, som Iran ønsker å oppretthol­de, hvis mulig.

Dette er beroligend­e, men ingen av oss føler trygghet. Vi kan stå overfor en ny verdenskri­g «i morgen!»

Hvis det skjer, kan vi vaere sikre på en ting, Russland vil kjempe for å sikre seg kontroll over Norge.

Det er ikke det at russerne ikke liker oss nordmenn, men Norge er mer strategisk viktig for Russland enn noe annet land i Europa. NATO, med eller uten USA, vil gjøre hva det kan for å komme Russland i forkjøpet, men det er bare vi selv som kan forsvare landet vårt, lenge nok til at angrepet blir for «dyrt» for Russland.

Det er dette våre politikere – fra alle partiene – må se i øynene og samles om. Helt uavhengig av politisk innstillin­g.

Det er å forsvare Norge det gjelder.

I 1940 så Hitler Norges strategisk­e viktighet og måtte holde over 300.000 menn i Norge for å sikre sin okkupasjon. Det argumenter­es med at en ny krig vil bli helt annerledes enn Annen Verdenskri­g. Ja, det kan alle vaere enige i, men å forhindre at vårt land blir okkupert, det må vi alle kjempe for. Dette må våre politikere se i øynene, hvilket parti de enn tilhører.

Alle må vaere klar over at Forsvaret som det er nå er for svakt til å forhindre at Russland tar kontroll over landet vårt få uker etter at en ny verdenskri­g bryter løs. NATO er bra, men Tysklands soldater vil forsvare Tyskland, britene vil forsvare De britiske øyer, polakker vil forsvare Polen, osv.

Norge må ta ansvar for sitt eget forsvar hurtigst mulig, ikke – som det «passer» våre politikere – over flere år!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway