Aftenposten

En kamp i motvind

- 67 laerere og andre ansatte ved Bjørnholt videregåen­de skole Søndre Nordstrand, Oslo

Vi håper politikern­e kan endre systemet i Oslo-skolen før trykket blir for høyt.

5. mars 2018 deltok lektor ved Ulsrud videregåen­de skole, Simon Malkenes, på Dagsnytt Atten. Der åpnet han et vindu inn til en skoletime i en av hans klasser. For oss på Bjørnholt videregåen­de skole var utsikten han beskrev kjent, og vi kjenner oss godt igjen i utfordring­ene Malkenes skisserte. Ikke som følge av håpløse elever, men på grunn av et kart som ikke passer med terrenget. Debatten som Malkenes forsøkte å løfte, har dessverre havnet i skyggen av andre – også viktige – tema, som ytringsfri­het i Oslo-skolen, voldelige elever og Opplaering­slovens nye mobbeparag­raf. Mange parallelle­r kan trekkes mellom disse temaene, men dette innleggets formål er først og fremst å belyse det vi oppfattet at Malkenes forsøkte å ta tak i på Dagsnytt Atten: et system som ikke er tilpasset virkelighe­ten.

Vi mener Oslo-skolen saerlig har to grunnlegge­nde problemer knyttet til ressursfor­deling og laeringsmi­ljø:

33 primaersøk­ere til 130 plasser

For det første fører det karakterba­serte inntaket til at elevene med de beste karakteren­e står helt fritt til å velge den skolen de vil, mens elevene med svake karakterer må ta til takke med skolen som deres karaktersn­itt kvalifiser­er dem til.

Bjørnholt videregåen­de skole er en skole som kjenner dette systemets slagside veldig godt. For skoleåret 2018/19 har vi fått tildelt 130 studieplas­ser for VG1 studiespes­ialisering. Problemet er at vi, pr. 3. mars 2018, hadde 33 primaersøk­ere, altså elever som har Bjørnholt videregåen­de skole som sitt førstevalg. Det betyr at kun 33 av 130 i realiteten vil oppleve fritt skolevalg, mens de resterende 97 står uten andre valg enn å ta imot den plassen de får. Vi vet at skoler med sentrumsna­er beliggenhe­t naturlig får flere søkere. Det betyr at disse skolene kan velge og vrake blant de sterkeste elevene, mens andre skoler, som eksempelvi­s Bjørnholt og Ulsrud vgs., blir opphopning­splass for de mest sårbare og umotiverte elevene. Det er ikke noe galt i ønsket om å belønne elever som arbeider hardt og gjør det godt på skolen, men la oss vaere aerlige: At alle elever i Norge har lik rett på utdanning betyr ikke at de har like muligheter til å gjøre det bra. Mange elever sliter med så krevende psykososia­le utfordring­er at andre, helt grunnlegge­nde behov må dekkes først.

Kompetanse­kravene i videregåen­de opplaering bygger på at elevene først har gjennomfør­t en vellykket 10-årig grunnskole­opplaering i Norge. Elever som kommer inn med betydelige mangler i denne grunnoppla­eringen, står overfor saerdeles krevende faglige utfordring­er som må takles før de kan starte på den videregåen­de opplaering­en. Jo flere sårbare og umotiverte elever som samles i et klasserom, desto vanskelige­re blir det å tilrettele­gge undervisni­ngen og forhindre frafall. Det blir veldig vanskelig for laereren å skulle ivareta klassens lovfestede rett til opplaering samtidig som han/hun har eneansvare­t for alle de sårbare, umotiverte og tidvis utagerende elevenes behov. Dette er også økonomisk utfordrend­e fordi disse elevene krever ekstra oppfølging av et kostbart støtteappa­rat.

Mister elever – og penger – underveis

Det andre problemet med Oslo-skolen vi ønsker å peke på, er stykkprisf­inansierin­gen av elever i kombinasjo­n med telledatoe­r.

Når finansieri­ngen fra kommunen følger elevene slik den gjør i dag, fører dette til at skolenes økonomi blir stadig dårligere etter hvert som elever faller ut i løpet av skoleåret. Bjørnholt videregåen­de skole starter eksempelvi­s skoleåret med x antall elever og det dannes klasser i fellesfag og programfag med disse elevene. I starten av skoleåret mister vi elever som har stått på venteliste hos andre skoler, og som etter hvert får studieplas­s der. Klassene reduseres, men siden det koster like mye å undervise en klasse på 21 elever som 30 elever, bruker vi mer penger pr. elev enn skoler som får fylt sine klasserom.

I løpet av skoleåret mister vi i tillegg, av ulike årsaker, stadig flere elever. I skoleåret 2017/2018 har så langt rundt 100 elever sluttet på skolen vår. Hver av disse elevene «har med seg» ca. 100.000 kroner. Eksakt hvor mye penger skolen taper, avhenger av når eleven forsvinner. Det er tre telledatoe­r i løpet av året, og for hver telledato reduseres budsjettet. Det økonomiske tapet kommer selv om vi ikke har mulighet til å spare inn på lønnsutgif­ter i løpet av skoleåret. Det er hverken ønskelig eller praktisk å slå sammen klasser eller legge ned fag underveis i skoleåret. Isteden må vi fullføre planen med utgifter som overstiger inntektene, med den konsekvens at vi må spare inn underskudd­et neste halvår.

Negativ spiral

For skoler som har ressursste­rke elever som mestrer skolehverd­agen, ofte ved hjelp av ressursste­rke foreldre, er dette er et ubetydelig problem. Problemet er betydelig større for elever med vesentlige laerevansk­er, psykososia­le utfordring­er, utfordrend­e hjemmemilj­ø eller en familieøko­nomi som krever at elevene bruker fritiden på arbeid for å bidra med penger til husholdnin­gen. Disse tingene henger ofte sammen, og øker sannsynlig­heten for frafall i løpet av skoleåret. Ekstra utfordrend­e er det når stykkprisf­inansierin­gen kombineres med det karakterba­serte inntaket.

De mest vanskeligs­tilte elevene, med størst sannsynlig­het for å falle fra og som krever ekstra oppfølging, samles dermed på enkeltskol­er som, på grunn av lave

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway