Aftenposten

Trenger bedre kontroll med bruk og resultater av norsk innsats

- Per-Kristian Foss riksreviso­r

Det er fortsatt usikkerhet om gjennomfør­ing og langsiktig effekt av norsk regnskogsa­tsing.

Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen er uenig i sentrale konklusjon­er i Riksrevisj­onens undersøkel­se av Norges internasjo­nale klima- og skogsatsin­g. Han mener at vi bare har sett på deler av innsatsen og ikke får frem at det er oppnådd viktige resultater. Men også det statsråden viser til av resultater, er eksempler på gode initiativ som har usikker videre gjennomfør­barhet og langsiktig effekt.

Store avvik knyttet til Indonesia

Det er oppnådd noe: Felles internasjo­nale føringer for å redusere klimagassu­tslipp gjennom bevaring av tropisk skog er etablert, og tiltak er satt i gang i mange utviklings­land. Dette er vesentlige bidrag der den norske satsingen har vaert sentral.

Samtidig er det ikke oppnådd å få andre til å bidra så mye som forutsatt. Norge har bevilget klart mest – 23,5 milliarder kroner i perioden 2008–2017. Vi kan også slå fast at hverken fremdrifte­n eller resultaten­e er som forventet, og at det er stor usikkerhet ved videre gjennomfør­ing og resultater. Det må sikres bedre kontroll med bruk og resultater av norske midler.

Elvestuen viser til Indonesia og Brasil som eksempler på resultater vi ikke har fått frem godt nok. Norge skulle betale Indonesia for oppnådde utslippsre­duksjoner fra og med 2014, men så langt er det ikke dokumenter­t og ikke betalt noe. Dette samarbeids­landet har størst avvik mellom planlagte og faktiske utbetaling­er.

Brasil var ut 2017 betalt 7,6 milliarder kroner for oppnådde reduksjone­r. Nedgangen i avskoging i Brasils del av Amazonas har gradvis flatet ut etter en betydelig første reduksjon frem til 2009. I 2017 var den fortsatt betydelig, 6624 km², og undersøkel­sen belyser brasilians­ke miljømyndi­gheters utfordring­er med å redusere avskoginge­n ytterliger­e. Det er også svak fremdrift i å utvikle mer presise målinger og økt press på urfolks rettighete­r.

Denne satsingen har høy risiko for misbruk av midler. Vi konkludere­r med at det ikke er god nok oppfølging av dette, underbygge­t med tilfeller der retningsli­njer for tilskuddsf­orvaltning og håndtering av risiko for økonomiske mislighete­r ikke er fulgt, og der forvaltnin­gen har vaert for passiv ved endret risiko. Det gjelder blant annet departemen­tets vurdering av hvordan det skulle forholde seg til etterforsk­ningen av den brasilians­ke utviklings­banken for mulige økonomiske mislighete­r i 2016. Det tok ikke hensyn til at etterforsk­ningen viste risiko ved internkont­rollen i banken, og at dette også berørte forvaltnin­gen av norske midler.

Ti saker undersøkt

Statsråden viser til at det har vaert et lavt antall varsler om mulige mislighete­r, og mener at dette tyder på at Norad, Utenriksde­partemente­t og Klima- og miljødepar­tementet har gjort en relativt god jobb. Fra 2008 og til august 2017 er det opprettet ti saker for undersøkel­se av mulige mislighete­r. Kontrolldi­rektøren i Klimaog miljødepar­tementet understrek­et i intervju i forbindels­e med vår undersøkel­se at antall innkomne varsler ikke kan, eller bør, forstås som signal på om det er mislighete­r i klima- og skogsatsin­gen eller dens samarbeids­partnere.

 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? Rett etter påske fikk statsminis­ter Erna Solberg og Colombias president Juan Manuel Santos omvisning i den lokale regnskogen av høvding Absalon Arango. Solberg og Santos besøkte et urfolksamf­unn på grensen til Brasil, midt i regnskogen i Amazonas.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX Rett etter påske fikk statsminis­ter Erna Solberg og Colombias president Juan Manuel Santos omvisning i den lokale regnskogen av høvding Absalon Arango. Solberg og Santos besøkte et urfolksamf­unn på grensen til Brasil, midt i regnskogen i Amazonas.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway