Aftenposten

Jesus elsker ikke alle barna

- Emilie Hesselberg Kristiansa­nd

I år, for første gang, bestemte jeg meg for å gå bak HumanEtisk Forbunds fane i borgertorg­et i Kristiansa­nd under

17. mai. Jeg har i mange år jobbet som konfirmant­leder for Human-Etisk Forbund, både i Akershus, Bergen og nå i Kristiansa­nd. For meg føltes dette som en fin hyllest til en organisasj­on hvor jeg er blitt kjent med fantastisk­e ungdommer og hatt frie diskusjone­r om å ta egne valg og tørre å stå for det man mener.

Kastet vann på og ledd av

Da jeg flyttet til Kristiansa­nd tenkte jeg at fordommene om det religiøse Sørlandet var overdrevet og utdatert. På 17. mai, på vei gjennom Kristiansa­nds gater, forsto jeg hvor naiv jeg har vaert. Vi var 11 stykker som gikk bak Human-Etisk Forbunds fane – rett og slett et ganske stusslig opptog. Når vår lille gjeng kom forbi stilnet applausene.

På hvert hjørne dro store gjenger i gang «Jesus elsker alle barna» i megafon i det øyeblikket vi kom forbi, eller skrek religiøse fraser til oss. Vi ble kastet vann på og ledd av.

Jeg snudde meg til min sidedame i toget, en rutinert dame i Human-Etisk Forbund i VestAgder, og hvisket «Er det virkelig sånn hvert år?». Hun svarte «Åjada. Derfor er det er så viktig at vi fortsetter å gå i tog». Motstand fra alle kanter

For noen kan dette kanskje høres ut som en vittig spøk. I beste fall blasfemi, for trolig var ikke guttene i dress med megafon og champagne i hånden «barn av Jesus». Dette handler ikke om religion. Dette er hetsing.

Jeg trodde at 17. mai skulle vaere en dag som forente hele Norge. Tidligere 17. mai-feiringer i Oslo og i Bergen har jeg smilt hele dagen, mens Kristiansa­nd ga meg tårer i øynene. Dette handler ikke egentlig om å vaere humanetike­r eller religiøs, dette handler om å vaere den lille gjengen på 11 stykker som velger å gå hele toget selv om de møter motstand fra alle kanter.

Ikke bruk 17. mai til å håne en organisasj­on som er så liten i denne delen av landet. Akkurat denne dagen burde jevne ulikhetene, ikke forsterke dem.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway