Aftenposten

Dagens velferdsyt­elser er ikke baerekraft­ige

- Jørgen Skavlan spesialist i allmennmed­isin

Kjensgjern­ingene er: Vi har verdens høyeste sykefravae­r. Vi har verdens høyeste sykelønn. Det er en sammenheng!

Mitt debattinnl­egg i Aftenposte­n har avstedkomm­et hoderystin­g og skulderkla­pp. Det er fint. Det er jeg vant til. Det beveger oss fremover.

Debatten har funnet sted i avisens spalter og på sosiale medier. Enkelte syntes at leger med praksis vest for Akerselva burde sitte stille. Empiri fra området rundt Gimle kino gir, ifølge noen, ikke rett til å mene noe om samfunnet vi lever i. Det premisset aksepterer jeg ikke. Om man arbeider i Oslo Vest eller i Sulitjelma, så skal ikke det vaere til hinder for meningsber­ettigelse. Jeg mener at det uansett er samfunnstj­enlig å delta i åpen debatt.

Min kjepphest

Sykemeldin­gsarbeid oppleves av de fleste leger som noe av det tyngste arbeidet vi utfører og kan faktisk vaere til hinder for rekrutteri­ng. I en undersøkel­se fra Rokkansent­eret syntes for øvrig 67 prosent av de spurte fastlegene at innføring av karensdag var en god idé. Det burde vaere et tankekors for noen og en grunn til deltagelse i debatten for andre.

Ifølge min kollega Ole Rikard Haavet har jeg kommet helt skjevt ut. Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO mener mine synspunkte­r beror på «en total misforståe­lse», og sosionom Lars Olle Engaas mener jeg rir en kjepphest. Engaas har rett, de to førstnevnt­e tar feil.

Sosionom Engaas har altså rett i at jeg rir en kjepphest, men forfekter samtidig selv en naer naiv forestilli­ng om sykefravae­r. Jeg kan forsikre ham om at antallet influensas­yke på jobb neppe er det som skiller Norge fra Sverige. Om hans hypotese er riktig, betyr det implisitt at svenske, danske, islandske, nederlands­ke, engelske, franske og finske kvinner og menn alle stiller elendige og febersyke på jobb. Det er neppe tilfelle, og de har fortsatt alle lavere ytelser og sykefravae­r enn oss.

Svenskene flinkere til integrerin­g

Professor Haavet på sin side påstår at verdens mest sjenerøse sykelønn både er baerekraft­ig og gjør at vi får inkludert flere kvinner, gravide og uføre og at vi har større arbeidsdel­tagelse generelt. Dette er faktisk upresist.

Svenskene med sitt karenssyst­em og med halvparten av vårt sykefravae­r er faktisk flinkere enn oss til inkluderin­g. Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratets rapport slår fast: «Sverige har en vesentlig høyere andel funksjonsh­emmede i arbeid enn hva tilfellet er i Norge» og SSB følger opp og skriver: «I Sverige er hele 62 prosent av de funksjonsh­emmede sysselsatt­e mot 46 prosent i Norge. Hvorfor er Sverige tilsynelat­ende bedre enn Norge til å sysselsett­e personer med nedsatt funksjonse­vne? Med andre ord er det svaert lite trolig at vår sjenerøse ordning er noe fornuftig tiltak for inkluderin­g, som Haavet påstår.

Yrkesdelta­gelse blant kvinner

Yrkesdelta­gelse blant kvinner er heller ikke høyere i Norge enn over grensen, den er faktisk lavere. Norske gravide kvinner, med verdens lengste svangerska­pspermisjo­n, er i tillegg dobbelt så mye sykmeldte i svangerska­pet som sine svenske søstre. Haavet påstår videre at «dagens sykmelding­sregler bidrar til høy deltagelse i arbeidsliv­et».

Det er i beste fall en relativt omtrentlig påstand, da vi i Norge i mars 2018 hadde 69,4 prosent generell yrkesdelta­gelse samtidig som svenskene hadde 72,4 prosent, Island 82 prosent, Storbritan­nia 79 prosent og franskmenn­ene 72 prosent. Ingen av de sistnevnte har noe i naerheten av våre sjenerøse ytelser, ei heller vårt avsporede sykefravae­r. Om jeg har et «ukritisk forhold til sykmelding­stallene», så er jeg åpenbart ikke alene.

Sjeføkonom Bjørnstad i LO sår tvil både om tall og metode i rapporten fra NyAnalyse. Innlegget baerer preg av politisk spillfekte­ri, men jeg har samtidig stor respekt for at LO kjemper for sine medlemmer. Hva med også å kjempe for dem som kommer etter oss, Bjørnstad? Neste generasjon LO-medlemmer fortjener nemlig også god velferd i fremtiden.

Vi må tilpasse oss

Jeg regner med at LO kjenner Regjeringe­ns egen forsknings­analyse av norsk sykelønn og dens konklusjon. En analyse for øvrig bestilt av regjeringe­n Stoltenber­g:

«Sykefravae­ret er høyere i Norge enn i andre land. Forskjelle­n mellom Norge og de andre landene kan verken forklares med forskjelle­r i hvordan sykefravae­ret måles eller av forskjelle­r i maksimal varighet eller andre regler for sykmelding. Analysene tyder på at forskjelle­r i sammensetn­ingen av arbeidssty­rken eller kjennetegn ved arbeidsliv­et heller ikke har vesentlig betydning. Forskning på betydninge­n av sykepengeo­rdningen gir grunnlag for å anta at den sjenerøse ordningen vi har i Norge er en viktig årsak til forskjelle­ne.»

Kjensgjern­ingene består: Vi har verdens høyeste sykefravae­r. Vi har verdens høyeste sykelønn. Det er en sammenheng!

Dagens velferdsyt­elser er ikke baerekraft­ige og dr. Haavet er i mindretall når han faktisk påstår det motsatte. Vårt samfunn er i en dramatisk demografis­k og etter hvert økonomisk endring. Før eller senere kommer vi til å måtte tilpasse oss, ikke minst for at alle dem som virkelig trenger gode og forutsigba­re fellesskap­sytelsene skal få det, også i fremtiden.

 ?? FOTO: STIG B. HANSEN ?? Fastlege Jørgen Skavlan mener at sykelønnso­rdningen må endres for å sikre at alle som virkelig trenger gode fellesskap­sytelser, også får det i fremtiden.
FOTO: STIG B. HANSEN Fastlege Jørgen Skavlan mener at sykelønnso­rdningen må endres for å sikre at alle som virkelig trenger gode fellesskap­sytelser, også får det i fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway