Aftenposten

Regjeringe­n må innse at folketrygd­en er blitt for sjenerøs

-

Skal velferdsst­aten overleve, må flere yte og faerre nyte.

«Det skal lønne seg å jobbe» har finansmini­ster Siv Jensen (Frp) og statsminis­ter Erna Solberg (H) sagt gjentatte ganger de siste årene. Likevel har vi sosiale ytelser som ligner mer på et lønnsomt alternativ til arbeid enn et sikkerhets­nett. I dag utgjør folketrygd­en 408 milliarder kroner, nesten hver tredje skattekron­e i statsbudsj­ettet.

Historien til den norske folketrygd­en strekker seg tilbake til den industriel­le revolusjon. Fabrikkarb­eidere jobbet lange dager under dårlige forhold, hvor yrkesskade­r var en del av hverdagen. I den forbindels­e ble ulykkesfor­sikringen innført og den norske folketrygd­en var opprettet.

Pengesluk

Siden den gang har trygdeordn­ingene gjennomgåt­t betydelige endringer. Det som var ment som et sikkerhets­nett ved ulykker, er nå blitt norske skattebeta­lernes største pengesluk.

Folketrygd­ens utgifter er i løpet av de siste 15 årene blitt doblet, og kostnadene fortsetter å stige. I realiteten er hele oljefondet bundet opp i fremtidige sosiale ytelser, og det er før eldrebølge­n kommer for fullt.

En vesentlig del av problemet er at trygdeordn­ingene er blitt så sjenerøse at de er konkurrans­edyktige mot helt vanlige jobber. Eksempelvi­s vil en arbeidsled­ig aleneforsø­rger med tre barn ha høyere lønn enn en barnehagea­ssistent. En ufaglaert 20-åring vil ha høyere lønn av å ligge på sofaen fremfor å vaere i jobb, viser beregninge­r gjort av NAV.

Trygd bør ikke vaere alternativ

For å få en forandring, må man først anerkjenne at gevinsten av arbeid må vaere så stor at trygd overhodet ikke er noe alternativ for dem som er i stand til å jobbe.

En start hadde vaert å redusere skattene til lavtlønte og heve bunnfradra­get. På den måten øker man gevinsten ved arbeid sammenlign­et med sosiale stønader og gir et klart signal om at deltagelse i arbeidsliv­et er lønnsomt.

Samtidig må man anerkjenne at folketrygd­en er blitt for sjenerøs. Et godt eksempel på det er sykelønnen, hvor man får 100 prosent lønn de første 12 månedene. Ordningen har bokstaveli­g talt gjort nordmenn sykere, ifølge forskning publisert ved Universite­t i Bergen.

Resultaten­e viste hvordan arbeiderne som følger den norske sykelønnen, har ti ganger så høyt sykefravae­r som sine kolleger i Thailand, til tross for at nordmenn har vesentlig bedre helse, ifølge Verdens helseorgan­isasjon.

I tillegg har Sverige hatt stor suksess med kutt i sykelønnen. Det svenske velferdssy­stemet ble mer baerekraft­ig, og sykefravae­ret er nå halvparten av det norske.

Ungdom må motiveres

Mens Norge vil møte en eldrebølge og oljeinntek­tene vil avta på sikt, mottar en økende andel yngre støtte fra NAV. Skal velferdsst­aten overleve, må flere yte og faerre nyte.

Tar ikke dagens politikere og Regjeringe­n tar grep, frasier de seg ansvaret de har for kommende generasjon og skyver regningen over på andre.

Skal velferdsst­aten overleve, er vi avhengig av at en større andel av befolkning­en baerer byrden. Vi må motivere ungdom til å jobbe. Det er de yngre generasjon­ene som skal løfte landet og betale for velferdsst­aten i fremtiden. Da trenger vi en regjering som er villig til å reformere folketrygd­en. Det skal lønne seg å jobbe.

 ?? FOTO: HENNING MARQUARDT / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Det som var ment som et sikkerhets­nett ved ulykker, er nå blitt norske skattebeta­lernes største pengesluk, skriver Ola Berg Edseth.
FOTO: HENNING MARQUARDT / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Det som var ment som et sikkerhets­nett ved ulykker, er nå blitt norske skattebeta­lernes største pengesluk, skriver Ola Berg Edseth.
 ??  ?? Ola Berg Edseth (19), formann, Oslo vest FpU
Ola Berg Edseth (19), formann, Oslo vest FpU

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway