Aftenposten

Nå er Norge endelig helt imot barneektes­kap

- Eivind Elverum (17), juniorrådg­iver for barneektes­kap, URO, Plan Internatio­nal Norge

Takket vaere engasjert ungdom har Stortinget endelig vedtatt at det ikke lenger skal vaere lov for 16- og 17-åringer å gifte seg i Norge. Med denne lovendring­en har Norge tatt et klart standpunkt mot barneektes­kap, et viktig steg videre for å oppnå baerekraft­smål 5.3. Men vi kan ikke slutte her.

Høsten 2017 jobbet 50 engasjerte ungdommer sammen med Plan Internatio­nal Norge om en kampanje mot barneektes­kap. Vi hadde ett mål i siktet: lovendring. Vi holdt foredrag i alle landets fylker om temaet, og sammen klarte vi å samle inn over 9400 protestbre­v med underskrif­ter. Så sendte vi inn alle brevene til myndighete­ne med et krav om en absolutt 18-årsgrense for ekteskap i Norge. Og allerede nå, etter et halvt år, blir kravet om lovendring innfridd. Dette er en kjempestor seier for alle ungdommene som har bidratt -ungdomseng­asjement fungerer!

Norge har et internasjo­nalt ansvar for å bidra til at verden får slutt på barneektes­kap, og det hadde vaert dobbeltmor­alsk å jobbe for endring i ekteskapsl­oven i andre land hvis vi ikke hadde hatt en lik lov selv. Nå har vi endelig den troverdigh­eten som trengs for å kunne drive med reelt påvirkning­sarbeid.

Nå håper jeg at politikern­e i Norge kan forplikte seg til å bidra mer i den globale kampen mot barneektes­kap. Å avskaffe barneektes­kap i hele verden er et maraton, og vi har så vidt startet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway