Aftenposten

Siste innspurt nå, folkens!

-

Men husk: Ingen er supermenne­sker, og skole er ikke alt.

Vi er i midten av mai - eksamenspe­rioden. Elever og laerere hopper og kakler rundt som stressede høner. Ikke nok med at det er eksamenspe­riode, det er også siste sjanse til å vise hva du er god for. Prøver, innleverin­ger, fagsamtale­r, lekser og eksamener flyr om hverandre, og ingen har helt kontroll. Alle vil heve karakteren sin i alle fag, noe som i seg selv høres ut som en dødsdom. Ingen har tid til å tenke på den deilige sommerferi­en som venter om fem uker, de er mer opptatt av å komme seg levende igjennom de siste ukene.

Elevene sliter seg ut

Men ingen er supermenne­sker. Hverken laerere eller elever. Elevene klarer ikke å gjennomfør­e tusen-og-ørten vurderings­situasjone­r i alle fag, og laererne klarer ikke gi alle grundige og gode tilbakemel­dinger.

Laererne må huske på at elevene har flere fag enn bare ett. Hvis man hadde kuttet ned på andre vurderings­situasjone­r i eksamenspe­rioden, ville det vaert til det beste for alle. Elevene kan konsentrer­e seg mer om eksamen, og laererne kan konsentrer­e seg mer om å hjelpe dem.

Men så er det slik at mange vil ha de ekstra vurderings­situasjone­ne slik at de kan heve standpunkt­karakteren sin. Det forstår jeg, men man kan ikke gjøre det i alle fag. Noen ganger må man akseptere karakteren man får. Man må ikke alltid ha den sekseren. En femmer og firer er også bra. Laererne bør heller ikke

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway