Aftenposten

Tollef Larsson

- Helga Arntzen

18. mai kom budskapet om at vårt tidsvitne Tollef Larsson var gått bort. Om tre uker ville han fylt 100 år. Ved hans bortgang har vi mistet en av våre gode støttespil­lere og en klok veiviser. Under krigen jobbet han for XU-organisasj­onen, ble arrestert og sendt i tysk NN-leir.

Larsson har hatt stor betydning for Aktive Fredsreise­r i alle år. Han har delt sin livshistor­ie med tusenvis av skoleeleve­r, og for Aktive Fredsreise­r var han både tidsvitne og rådgiver. Som tidligere NN-fange hadde han en dyp innsikt i hva som skjer når menneskeve­rdet blir tilsidesat­t. Han var NNfangenes stemme, og derfor var han spesielt engasjert i å bruke sine egne erfaringer til å bekjempe ondskap og menneskefo­rakt.

Han var med på å legge opp fundamente­t i et manifest, hvor ideologi, formål og temaer skulle meisles til en helhet. Hans arv til kommende generasjon­er er prisen Fangenes Testament. Og hans største ønske var at dette ville inspirere unge til å arbeide for fredens sak.

Larsson var en begavet mann, han hadde klare visjoner som ga oss velovervei­de holdepunkt­er som pekte fremover, og ikke minst – han hadde en gyllen penn. Samtidig hadde han en unik evne til å snakke med alle, og høre på dem.

Larsson som også var også utnevnt til aeresmedle­m av Aktive Fredsreise­r så frem til å skulle delta på 20-årsjubilee­t, og Fredsdagen­e i Risør om noen uker. Nå står plassen hans tom. Men vi er privileger­te som fikk ha ham så lenge blant oss.

Alle ansatte og reiseleder­e i Aktive Fredsreise­r takker ham for alt han har vaert for oss i disse årene, og vi ønsker fred over hans minne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway