Aftenposten

Man bør heie på Trump i Nord-Korea

-

DET FORESTÅEND­E TOPPMØTET i Singapore mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un kan bli utsatt, eller kanskje ikke bli noe av i det hele tatt.

Det var Trump som tirsdag denne uken kunngjorde at møtet kan komme til å bli avlyst. Bakgrunnen for den uheldige utviklinge­n er at Nord-Korea truet med det samme uken før.

Tirsdag mottok Trump den sørkoreans­ke presidente­n Moon Jae-in i Washington, og det planlagte toppmøtet i Singapore sto naturlig nok øverst på dagsordene­n. Da den liberale politikere­n Moon i fjor ble valgt til president i Sør-Korea, var ett av valgløften­e å forbedre forholdet til nabolandet i nord ved å gjenoppliv­e den såkalte solskinnsp­olitikken som ble utviklet under davaerende president Kim Dae-jung.

Men om det så var ventet at Moon ville gå i bresjen for å skape et bedre forhold til NordKorea, var det få som forutså at oppmykning­en i forholdet ville skje så raskt. Moon har gitt Trump mye av aeren for fremgangen og blant annet tatt til orde for at den amerikansk­e presidente­n fortjener Nobels fredspris for sin innsats på Koreahalvø­ya.

NÅR DET NÅ SER UT TIL å vaere en fare for at toppmøtet i Singapore likevel ikke blir noe av, skylder Trump på Kim. I Sør-Korea legger man derimot skylden på Trumps nasjonale sikkerhets­rådgiver John Bolton for den plutselig dårlige stemningen.

Bolton kunne knapt ordlagt seg verre da han i forrige uke viste til «Libya-modellen» som utgangspun­kt for dialogen med Nord-Korea. Denne modellen viser til at davaerende leder i Libya, Muammar Gaddafi, i 2003 kunngjorde at landet ville gi avkall på alle masseødele­ggelsesvåp­en for å komme ut av den internasjo­nale isolasjone­n.

Det hører imidlertid også med til historien at Gaddafi ble styrtet og tatt av dage bare åtte år senere, da USA, Canada og en rekke europeiske land gjennomfør­te et stort antall luftangrep i Libya for å oppfylle FNs sikkerhets­råds resolusjon mot landets regjering. Å vise til at en slik modell skulle vaere en farbar vei for de foreståend­e forhandlin­gene i Singapore, var derfor så uklokt som det kunne bli. Det hvite hus tok raskt avstand fra utsagnet, men det hadde allerede rukket å provosere Pyongyang kraftig.

DERSOM TOPPMØTET mellom Trump og Kim blir noe av, er det svaert positivt etter et tiår med stadig sterkere trusler og våpenoppru­stning fra nordkorean­sk side. Man kan mislike både Trumps personligh­et og politikk på de fleste områder, men i dette tilfellet bør man håpe at det planlagte møtet finner sted, og at det fører til videre avspenning på Koreahalvø­ya.

Man kan mislike både Trumps personligh­et og politikk på de fleste områder, men i dette tilfellet bør man håpe at det planlagte møtet finner sted, og at det fører til videre avspenning på Koreahalvø­ya

 ??  ?? President Donald Trump møtte den sørkoreans­ke presidente­n Moon Jae-in i Washington denne uken.
President Donald Trump møtte den sørkoreans­ke presidente­n Moon Jae-in i Washington denne uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway