Aftenposten

Klasseromm­ets kjedsomhet og A, B og C

- Victoria Torvik Statsviter og lektor Drammen videregåen­de skole

Je suis Malkenes, og lurer på hvordan jeg gjør jobben etter paragraf 9A5.

Som lektor ved Drammen videregåen­de skole er jeg også Malkenes. Det betyr at også jeg opplever timer av typen M har beskrevet. Jeg skriver, som M, ikke for å trakassere elever, men for å advare mot bruk av paragraf 9A5 når lektorer og laerere bare gjør jobben som klasselede­re og samfunnsde­battanter i forsøk på å skape gode laeringsmi­ljø.

M diskuterte ikke paragraf 9A5, men uheldige konsekvens­er av opptakssys­temet i videregåen­de skole i Oslo. Jeg vil med utgangspun­kt i paragraf 9A5 diskutere uheldige konsekvens­er for laeringsmi­ljøet i skolen.

Paragrafen kom inn i vår skolehverd­ag høsten 2017. Jeg husker det gikk et sukk gjennom forsamling­en på møtet. Ikke fordi vi laerere ønsker å trakassere elever, men fordi vi vet at ingen av oss, heller ikke elever, liker å bli irettesatt. De fleste vet at å vaere ung og å gå på skole også innebaerer kjedsomhet og mangel på motivasjon. Å vaere ung betyr at du til tider er opptatt av andre sider ved livet enn det å jobbe med skolefagen­e.

Episoder fra hverdagsli­vet

Det betyr at laerere og elever ikke til enhver tid har sammenfall­ende interesser og at det oppstår konflikter. Konflikter der en god klasselede­r må justere elevers adferd for å kunne undervise og for å skape et godt laeringsmi­ljø. Noen episoder fra hverdagsli­vet i skolen kan bidra til å belyse utfordring­ene.

Elev A ser på film. Han har ikke fått med seg at timen har begynt. Han får beskjed om å slutte med det. Elev A syns det er en utidig påpekning for han følger med, han har stor simultanka­pasitet.

Noen dager etter denne hendelsen blir laerer innkalt til sin leder. Mor har ringt og bedt om at sønnen får bytte laerer. Eleven får ny laerer. Mor er ivaretatt. Livet i klassen går videre, men er det en sånn skole vi vil ha?

Far til elev B ringer laerer og sier at datteren er krenket av en lektor som har ledd av henne. Lektoren sier at hun bruker mye humor i undervisni­ngen, og kan ikke se at hun har opptrådt krenkende. Far godtar forklaring­en. Elev C opponerer stadig mot laerer.

En del ungdom er i opposisjon til autoritete­r, noe undertegne­de synes er en god egenskap. Imidlertid er det slik i et klassemilj­ø at den type elever tar mye plass. Det medfører at de til tider får beskjed om å dempe seg. Elev C opplever dette som personlig krenkende, og forteller det til sin mor. Hun ringer laerer og ber henne dempe seg og slutte med å irettesett­e sønnen.

Beskytte klassemilj­ø, laerere og elever

Episodene over er mine og enhver laerer sine. De er fra tiden før paragraf 9A5. Men tilsvarend­e episoder skjer også etter paragraf 9A5 ble en del av vår skolehverd­ag. Hva så om de foresatte tar kontakt med ledelsen og påberoper seg paragrafen? Da er vi prisgitt en klok skoleledel­se vi har etablert et godt forhold til. Jeg er så heldig å ha det. Ikke alle er så heldige.

Gi oss en paragraf som ivaretar den siden av saken. Det vil beskytte både elever og laerere. I tillegg vil det beskytte klassemilj­øet og bidra til at vi kan gjøre jobben vår til beste for alle elever. Dette er også noe av kjernen i det Adele Matheson Mestad uttaler som jurist i Debatten på NRK 1 torsdag 26. april. Vi må skille mellom det å føle seg trakassert og det å faktisk vaere trakassert etter denne lovparagra­fen. Hvis ikke kan vi ikke utføre jobben vår, men må abdisere fra kateteret og overlate klasselede­lsen til umotiverte elever. Kjaere Storting, det var vel ikke hensikten med denne paragrafen?

Utdannings­forbundet har i disse dager foreslått å fjerne den delen av paragrafen som pålegger skoleledel­sen å melde videre til skoleeier ved mistanke om brudd på den. Jeg tror ikke det vil gjøre det enklere å lukke disse sakene inne på den enkelte skole. Der er du avhengig av at ledere opptrer klokt.

Det gjør de ikke alltid. Det føres til tider prosesser mot enkeltlaer­ere bak lukkede dører. Jeg frykter at disse vil øke i omfang nå som alle har fått bedre kjennskap til hva denne paragrafen kan brukes til.

Trenger test i rettsappar­atet

Som min kollega Anne Grønli formulerte det på NRK1 Debatten torsdag 26. april; det finnes en viss tendens til stalinisme i dagens skoleledel­se. Stalins regime er heldigvis over. Vi trenger ikke at det gjenoppstå­r i ny ham i norsk skolehverd­ag.

Jeg avslutter med å sende en hilsen til Malkenes. Saken din er nå snudd. Det har vaert kjørt en prosess mot deg. Nå er det du som kan kjøre trakasseri­ngssak mot Utdannings­etaten i Oslo kommune. Flere av oss vil sette pris på å få prøvd denne paragrafen i rettsvesen­et. Kanskje er det det som må til for å få forståelse for hvordan den er ment å skulle anvendes?

 ?? FOTO: ROALD, BERIT ?? De fleste vet at å vaere ung og å gå på skole også innebaerer kjedsomhet og mangel på motivasjon, skriver lektor Victoria Torvik.
FOTO: ROALD, BERIT De fleste vet at å vaere ung og å gå på skole også innebaerer kjedsomhet og mangel på motivasjon, skriver lektor Victoria Torvik.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway