Aftenposten

Donald Trump avlyser toppmøtet med NordKoreas leder Kim Jong-un

Det ville ikke vaert overrasken­de om den gode stemningen mellom Trump og Kim snudde etter toppmøtet. Det skjedde imidlertid raskere enn som så.

- åKommentar Therese Sollien

Det planlagte toppmøtet i Singapore mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un var et resultat av det som i utenrikspo­litisk sammenheng må kunne kalles en impulshand­ling fra Trumps side. Skal man tro kildene, tok han beslutning­en på egen hånd, uten å snakke med utenriksst­aben først.

Fra å love nordkorean­erne «ild og raseri som verden aldri har sett maken til» og kalle Kim for «Little Rocket Man» høsten før, kom beskjeden plutselig i mars om at Kim og Trump hadde sagt ja til å møtes.

Man kan argumenter­e for at Trump spilte hardt for å tvinge Kim til forhandlin­gsbordet ved å true med å bruke makt. Det trenger ikke ha vaert noen dårlig strategi. Men hva gjør man når Kim takker ja?

Ikke første gang

Det er ikke første gang en amerikansk president har forsøkt seg på forhandlin­ger med det nordkorean­ske regimet. Den forrige presidente­n som gjorde et slikt fremstøt, var Bill Clinton. Det resulterte i det på den tiden lovende «Agreed Framework» i 1994, som skulle gi NordKorea olje og strøm i bytte mot at landet stanset atomvåpenp­rogrammet.

Også den gangen hadde Nord-Korea kniven mot strupen, men av helt andre grunner. Det var Kina som tok over regningen for det skakkjørte nordkorean­ske regimet etter at Sovjetunio­nen kollapset, men plutselig opplevde Kina et katastrofe­år der det ikke ble noe av avlingene, og landet hadde ikke lenger råd til å subsidiere naboen.

Uten olje fra Kina måtte kullgruven­e stenges, og de utdaterte landbruksm­askinene kunne heller ikke brukes. Uten kull og uten korn ble det bokstaveli­g talt bekmørkt i Nord-Korea, og hungersnød­en som fulgte, tok livet av mellom 900.000 og 3,5 millioner mennesker.

Kim-regimet hadde alt å vinne på å forhandle frem en avtale med Sør-Korea og USA der landet ville få nye reaktorer og tungolje. Via tidligere president Jimmy Carter ble en slik avtale fremforhan­dlet i Genève.

Havariet kom da også

Det var først da avtalen med Nord-Korea skulle godkjennes av Kongressen at alt ramlet sammen den gangen. Republikan­erne hadde overtatt flertallet i Kongressen og nektet å stemme igjennom noe som luktet av «appeasemen­t», altså ettergiven­het, med det brutale diktaturet.

Siden den gang har forhandlin­ger om noen ny avtale latt ventet på seg – helt til nå.

Det var derfor saerdeles oppløftend­e at Trump i det hele tatt sa seg villig til å forhandle med Kim Jong-un. En mulig avtale om stans i atomvåpenp­rogrammet ville kunne gitt sårt etterlengt­et stabilitet på Koreahalvø­ya.

Grunn til å vaere skeptisk

Jeg var ikke overvettes optimistis­k om det foreståend­e toppmøtet, selv om jeg syntes det var en positiv utvikling.

Min bekymring var at de to partene ville møtes, men at nokså lite ville komme ut av det første møtet. Det ville ha vaert løfterikt nok om det førte til en intensjons­avtale om videre forhandlin­ger. Når historien har vist hvordan det gikk med Muammar Gaddafi etter å ha oppgitt atomvåpenp­rogrammet, var det ikke trolig at Nord-Korea ville gjøre det samme uten videre.

Min forventnin­g var at Trump, av en noe utålmodig natur, ville synes det var for lite og derfor konkludere med at samtaler med regimet ikke virker. Jeg fryktet at han ville kunne skape en falsk krise ved å vise til at nordkorean­erne var uvillige til å forhandle.

Havariet kom imidlertid langt raskere enn forventet: Lenge før man satte seg til forhandlin­gsbordet. Det er dypt beklagelig. I beste fall kan det fungere som et ledd i et spill om å legge så mye press på Nord-Korea at Kim ikke tør annet enn å bukke for Trump, før han er blitt lovet noe som helst i bytte. Men hvor sannsynlig er et slikt utfall når han nå er leder for en atommakt?

 ?? FOTO: EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX ?? President Donald Trump advarer om at det amerikansk­e militaeret er rede hvis konflikten med Nord-Korea eskalerer. BIldet er tatt på gårsdagens pressekonf­eranse, der han avlyste toppmøtet med Kim Jong-un.
FOTO: EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX President Donald Trump advarer om at det amerikansk­e militaeret er rede hvis konflikten med Nord-Korea eskalerer. BIldet er tatt på gårsdagens pressekonf­eranse, der han avlyste toppmøtet med Kim Jong-un.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway