Aftenposten

Det mest beklagelig­e ved kostnadsve­ksten i barneidret­ten er at vår fremste arena for integrerin­g reduseres

Klasseskil­let. Det får ikke hjelpe at den dyre idretten koster oss noen stjerneutø­vere. Det er verre at den viktigste arenaen for integrerin­g ødelegges.

- ola.bernhus@aftenposte­n.no

Det mest beklagelig­e ved kostnadsve­ksten i barneidret­ten, er at vår fremste arena for integrerin­g reduseres.

Der hvor integrerin­gen mislykkes på andre samfunnsom­råder, har idretten vist at det er mulig å inkludere alle, uansett etnisk opprinnels­e og religion. Det er tydeligst i fotballen.

Det er noe rørende i dette at alle omfavner hverandre i gjensidig glede etter scoring, på 10-årslaget så vel som på internasjo­nale topplag. I idretten blir du vurdert ut fra hva du får til, ikke hvor foreldrene kommer fra.

Men da må det også vaere slik at alle får muligheten til å delta, til å vaere med og juble.

Skal ikke klandre lederne

Nå er den største breddeidre­tten, fotball, blitt så dyr å vaere med på at bare foreldre med solid økonomi kan sende sine barn til naermeste fotballklu­bb.

Vi leser om vestkantba­rna som kjøres til kamp i Teslaer og Mercedeser, mens motstander­ne ikke engang klarer å få transporte­rt sitt lag til returkampe­n. Vi har lest om klubber som krever 50–60 000 kroner årlig av hver spiller. Det er sosialt ødeleggend­e.

Vi skal ikke klandre ledere, trenere og foreldre i disse rike kommunene og klubbene. De gjør det de mener er best for at barna skal bli flinkest mulig til å spille fotball.

Men det er trist likevel. Fotballfor­bundet forsøker nå å motvirke utviklinge­n. All ros.

Talentene forsvinner

I bunnen ligger først og fremst ønsket om sportslig suksess. Der kolliderer det. Barna må få heltidsans­atte trenere, de må skoleres så tidlig som mulig, hører vi. Kretsene sluser spillerne inn i sonetrenin­g og videre inn i «Landslagss­kolen», et tiltak som skal sortere vekk

tusenvis av ungdom slik at de 11 som står igjen, skal vinne landskampe­r for Norge.

Det har mange sider. De spillerne som når så langt, er blitt kostet på store penger underveis. De som har rike foreldre, henger med. Men selv foreldre med normal inntekt, sliter med utgiftene slik barnefotba­llen er blitt. Der barnefatti­gdom er en realitet, faller ungene utenfor.

Det betyr at talenter forsvinner. Det er heller ikke sikkert at pengegalop­pen gir resultater.

Erfaringen viser at knapt noen av spillerne på de yngre landslagen­e blir viktige i et fremtidig A-landslag.

Får vi en ny Joshua King?

For å si det slik: Vår beste A-spiller i dag er Joshua King. Får vi flere som ham med heltids trenere for tiåringer, treningsle­irer og turneringe­r i utlandet, fire-fem par sko til hvert barn, all verdens utstyr, et A-lagslignen­de støtteappa­rat? Blir norske 13-åringer flinkere ballspille­re av å bruke timer på å laere å sideforsky­ve i et soneforsva­r?

Er ikke det største problemet at de beste utlendinge­ne har bedre teknikk og raskere situasjons­oppfattels­e? Blir problemet mindre med heltids trenere for smårolling­er og treningsle­ir i Spania?

Nå vil Oslo Idrettskre­ts forskjells­behandle. Klubber i fattige bydeler skal få mer. Det bør de rike klubbene akseptere.

Men det viktigste ved forslaget bør ikke vaere å skape bedre spillere til toppklubbe­r og landslag. Det bør vaere å oppretthol­de fotballen som en viktig arena for integrerin­g av barn og ungdom.

Den er fortsatt det for guttene. Målet må vaere å få til det samme for jentene, med de spesielle utfordring­ene som ligger der. Hvilke tiltak kommer?

 ?? åKommentar Ola Bernhus ??
åKommentar Ola Bernhus

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway