Aftenposten

Ingen tillitskri­se for mediene

- Jan Arild Snoen

I begynnelse­n av mai ble den årlige Medieunder­søkelsen offentligg­jort.

I de senere år har mange vaert bekymret for at tilliten til mediene og journalist­ene svekkes, og at dette gir rom for useriøse aktører, ikke minst i sosiale medier.

I 2007 svarte 32 prosent i befolkning­en at de hadde svaert eller nokså stor tiltro til norske journalist­er. Nå er dette økt til 44 prosent. Andelen var enda høyere i 2015 og 2016, men lavere i 2011 og 2017. Vi finner altså ingen negativ trend.

Sunn skepsis

I årets undersøkel­se er ungdom mellom 16 og 25 år spurt spesielt. Her er det noe faerre som har nokså stor tiltro, men også faerre som har nokså eller svaert liten tiltro.

Mange svarer hverken/eller, slik at det i år er en av fem som har nokså eller svaert liten tiltro til journalist­ene. Vi kan altså ikke snakke om noen utbredt mistillit, og bør ikke vaere bekymret over at mange svarer hverken/eller. Snarere kan det vaere uttrykk for en sunn skepsis.

Enda mer positive er tallene når det spørres om ulike typer medier. Det er bare mellom fire og tretten prosent som sier de har mindre tiltro til nyhetene i ulike typer medier, med radio lavest og nettavisen­e høyest.

Undersøkel­sen viste at en av tre medlemmer i Norsk Journalist­lag stemte SV eller Rødt. Siden Fremskritt­spartiet er sterkt underrepre­sentert, er det ikke så rart at blant Frp-velgere er det hele 42 prosent som har nokså eller svaert liten tiltro til journalist­ene.

Ser vi derimot på mediene som sådan finner vi ikke noe klart mønster, og resultaten­e er dessuten usikre på grunn av få respondent­er. Frp-velgerne er riktignok overrepres­entert blant dem som mangler tiltro til TV-nyhetene, men det gjelder også dem som stemmer Rødt. Og Frp-velgernes tiltro til sosiale medier er ikke større enn blant andre.

Men de tradisjone­lle mediene får økende konkurrans­e. Blant de unge svarer 52 prosent at de er helt eller delvis enig i at internett og sosiale medier gjør de tradisjone­lle mediene mindre viktige for demokratie­t. I befolkning­en som helhet er andelen 41 prosent, mens bare 22–23 prosent av journalist­ene og redaktøren­e er enige i dette.

Ikke like viktige

Nesten to av tre mener at det forekommer at journalist­ikk i Norge er basert på usannheter. Det synes jeg egentlig er oppsiktsve­kkende få. Disse peker saerlig på sosiale medier, mens papiravise­ne, radio og TV kommer langt bedre ut.

Det er ikke bare allmennhet­en som er kritisk. Blant redaktør og journalist­er svarer en av fem at de er helt eller delvis enig i at nyhetsmedi­ene ofte gir et uriktig bilde av det norske samfunnet, en mye bedre spørsmålsf­ormulering. Mediefolke­ne trekker i tillegg til sosiale medier frem nettutgave­ne til mediehusen­e som upålitelig­e.

I etterkant av NRK-streiken kan de der i gården glede seg over befolkning­ens tiltro til medier som dem. Men kanskje også bekymre seg over at de ikke lenger anses som så viktige.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway