Aftenposten

Populistre­gjeringen i Italia er farlig for EU

-

ONSDAG DENNE UKEN ble endelig Giuseppe Conte godkjent som statsminis­ter i Italia. Dermed har han grønt lys til å danne den første populistis­ke regjeringe­n i Vest-Europa. Regjeringe­n blir dannet av de to EU-skeptiske partiene M5S (også kalt Femstjerne­rsbevegels­en) og Lega.

M5S, som ble grunnlagt av komikeren Beppe Grillo, oppsto i 2009 i protest mot de etablerte politiske partiene i Italia. Det var primaert motstand mot korrupsjon og maktmisbru­k som engasjerte bevegelsen, som ved parlaments­valget i år fikk 32 prosent av stemmene og ble Italias største parti. I enkelte valgkretse­r i Sør-Italia fikk partiet over halvparten av stemmene.

Lega begynte som et regionalis­tisk høyreparti med uavhengigh­et for det nordlige Italia – som de kaller Padania – som mål. Partiet har imidlertid tonet ned sine separatist­iske røtter og heller frontet innvandrin­gsmotstand som fanesak. Lega fikk 17 prosent av stemmene i parlaments­valget.

Lega gikk opprinneli­g til valg i en allianse med Silvio Berlusconi og hans parti Forza Italia, men M5S har ikke villet samarbeide med den tidligere statsminis­teren, som er dømt i italiensk høyesteret­t for å ha snytt på skatten.

FELLES FANESAKER for de to partiene som nå skal danne regjering, er innvandrin­gsmotstand og en dyp skepsis til EU. Begge partier har lovet å innta en tøffere holdning overfor Brussel. M5S-grunnlegge­ren Grillo har i flere år omtalt euroen som «en løkke rundt vår hals».

Det som er sikkert, er at Brussel kommer til å vaere minst like skeptisk til den nye italienske regjeringe­n som regjeringe­n er til Brussel. EU-kommisjone­n krever at Italia skal redusere statsgjeld­en, men den nye regjeringe­n legger opp til noe ganske annet. Selv om landets statsgjeld i absolutte tall er Europas høyeste, vil regjeringe­n øke de offentlige utgiftene dramatisk uten samtidig å ha noen plan for å øke de statlige inntektene.

REGJERINGE­N VIL innføre en garantert minstelønn til alle fattige, innføre flat skatt på 15 og 20 prosent for personer og bedrifter, skrote pensjonsre­formen som ble innført i 2011, samtidig som den vil stoppe en planlagt økning av momsen.

Italia har Europas nest største industri etter Tyskland, og landet har vaert en hjørnestei­n i EU siden unionen ble grunnlagt. Nå som Italia endelig får en regjering, ser den politiske krisen i landet ut til å vaere over. Men her begynner samtidig en ny krise for Italia i EU. Det er liten grunn til å glede seg over det.

Se også side 14

EU-kommisjone­n krever at Italia skal redusere statsgjeld­en, men den nye regjeringe­n legger opp til noe ganske annet

 ??  ?? Giuseppe Conte er ny statsminis­ter i Italia.
Giuseppe Conte er ny statsminis­ter i Italia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway