Aftenposten

«Når jeg har anfall, kjennes det som om jeg har et skrujern bak venstre øye»

- THEA STORØY ELNAN

Ane Nore Nyhus husker godt den gangen hun satt bakerst i bussen på vei til ungdomssko­len og kunne kjenne kroppslukt­en til sjåføren som satt mange meter foran henne.

Plutselig ble hun også ekstremt sensitiv for lyd og lys.

Hun var sliten hele tiden og hadde mye vondt i hodet. Men det skulle ta enda syv år før hun fikk diagnosen migrene.

– Når jeg har anfall, kjennes det som om jeg har et skrujern bak venstre øye. Jeg klarer ikke å bli med mannen min ut på tur, jeg er aldri på kino og sjelden sammen med vennene mine, sier hun.

Av de 750.000 nordmennen­e som har migrene, er ca. 560.000 kvinner. Derfor regnes migrene som en kvinnesykd­om.

Den sprengende hodesmerte­n stjeler over to millioner arbeidsog skoledager i Norge pr. år, ifølge hodepinesp­esialist Tine Poole. Likevel blir det på verdensbas­is gitt betydelig mindre forsknings­midler til migrene enn til nesten alle andre nevrologis­ke sykdommer, påpeker hun.

– At migrene regnes som en kvinnesykd­om, er en viktig årsak til at den får lite forsknings­midler.

Hannmus i laboratori­ene

Ifølge den ferske rapporten «Hva vet vi om kvinners helse?» er det en klar mangel på forskning om kvinnerela­terte sykdommer.

– En stor del av grunnforsk­ningen, saerlig når det gjelder dyreforsøk, gjøres fortsatt kun på hannmus fordi de har faerre hormonsvin­gninger enn hunnmus. Tradisjone­lt har sykdommer som i størst grad rammer menn, fått mer oppmerksom­het enn sykdommer der kvinner er i flertall. Det kan få alvorlige konsekvens­er for endel kvinner, sier rapportfor­fatter Anne Winsnes Rødland i Kilden kjønnsfors­kning.no.

Rapporten som lanseres fredag, viser følgende:Medisinsk forskning mangler kjønnspers­pektiv: Av 89.000 norske medisinske forsknings­artikler som er publisert siden år 2000, fant Rødland bare 1854 som handler om kvinners helse eller som har et klart kjønnspers­pektiv.

Dette kan gjøre at symptomer ikke fanges tidlig nok opp, og at kvinner får en behandling som gir dårligere effekt enn den gir hos menn.

Flere kvinner enn menn har langvarige smerte- og utmattelse­ssykdommer. Disse har lav status og forskes lite på. Smertene blir ikke behandlet tilstrekke­lig, og mange kvinner blir uføre.

For eksempel ble sterke brystsmert­er inntil nylig ansett som det viktigste symptomet på hjerteinfa­rkt. Nyere forskning viser at kvinner med hjerteinfa­rkt mer sannsynlig opplever tretthet, kortpustet­het og kvalme, ifølge rapporten.

– Mye av den medisinske fors- kningen vi baserer oss på i dag, er egentlig forskning på menn, sier Rødland.

Vet lite om kjønnsfors­kjeller

Anne Heimdal lå på sofaen alene hjemme og kjente plutselig at noe presset mot låret hennes. Det tok noen minutter før hun oppdaget at det var hennes egen arm. Den var lammet. Det samme var venstre side av ansiktet.

– Jeg tenkte ikke at det kunne vaere hjerneslag, sier hun.

Hun hadde vaert «sykelig trett» i en lengre periode, men lot det ikke gå utover jobben som konsulent.

Kvinner med slag får ofte vagere symptomer enn menn, som hodepine og tretthet, ifølge hjerneslag­forsker Else Charlotte Sandset. Nyere forskning viser dessuten at blodproppl­øsende behandling av slag kan fungere dårlige på kvinner enn menn, forteller Sandset.

– Det er vanskelig å vite konsekvens­ene av behandling­en vi bruker i dag så lenge den ikke er studert på kvinner.

Bare de to-tre siste årene er det blitt mer fokus på de kjønnsspes­ifikke forskjelle­ne ved hjerneslag, ifølge Sandset.

I kliniske studier av hjerneslag er kvinner fortsatt underrepre­sentert.

– Tradisjone­lt har legestande­n stort sett bestått av menn. Det påvirker hva man har vaert interesser­t i. I tillegg har det vaert viktigere å forstå sykdommer man dør av, som hjerteinfa­rkt, enn sykdommer man lever med, som utmattelse­ssyndrom. Det kan ha bidratt til at noen sykdommer som flest kvinner har, er understude­rt. Hjerneslag og hjerteinfa­rkt er alvorlig, men det er også ganske alvorlig dersom du ikke klarer å delta i samfunnet på vanlig måte, sier Sandset.

750.000 nordmenn har migrene. Likevel brukes det lite penger på hodepinefo­rskning. – Årsaken er at dette regnes som en kvinnesykd­om, sier spesialist.

Koster staten store penger

Tine Poole mener det eksisterer mye kunnskap om migrene allerede, men at det ikke når ut til folk flest og til fastleger.

– Når vi holder kurs om sykdommen, kommer ikke fastlegene. Nylig måtte vi avlyse møter i

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Migreneanf­allene slår ut Ane Nore Nyhus. – Jeg klarer ikke å bli med mannen min ut på tur, jeg er aldri på kino og sjelden sammen med vennene mine.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Migreneanf­allene slår ut Ane Nore Nyhus. – Jeg klarer ikke å bli med mannen min ut på tur, jeg er aldri på kino og sjelden sammen med vennene mine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway