Aftenposten

NRK-journalist­er får det samme som alle andre

- SIGURD BJØRNESTAD

2,8 prosent lønnsvekst i 2018 er malen for alle lønnsoppgj­ørene som hittil er gjennomfør­t. Etter over en uke i streik får journalist­ene i NRK akkurat det samme.

Streikegen­eralen og NRK-ledelsen er enige om én ting: Rammen for NRK-journalist­enes oppgjør er 2,8 prosent vekst. Dette er det magiske tallet i lønnsoppgj­ørene i 2018. Det er etablert etter oppgjøret i industrien, det såkalte frontfaget som legger malen for resten. De som konkurrer med utlandet skal sette rammen også for resten av økonomien.

Rammen i et lønnsoppgj­ør består av lønnsoverh­engfra oppgjøret året før, sentrale lønnstille­gg, lokale tillegg og andre elementer som koster penger. Juridisk direktør Olav Nyhus i NRK sier avtalen fikk en annen innretning enn NRK opprinneli­g gikk inn for: – Men vi er svaert glade for at vi lyktes å bli enige innenfor en ramme på 2,8 prosent.

I tillegg fikk journalist­ene innfridd hovedkrave­t om nødvendig kompetanse­heving.

Til tross for at NRK-journalist­enes ramme er den samme som for alle andre, venter leder Richard Aune i Norsk Journalist­lag i NRK at de tar innpå andre journalist­er.

– Lønnsøknin­gen vi har fått, gjør at vi reduserer noe av lønnsgapet til kollegene våre i andre store mediehus. Nå skal det forhandles lokalt, og Norsk Journalist­lag mener at MBL-oppgjøret gir en retning for å kunne oppnå et resultat ut over frontfagsr­ammen. Det betyr at noen kommer til å få mer enn rammen, og noen mindre. Først når lønnsstati­stikken er klar i april neste år, vet vi om vi faktisk tar innpå, sier Aune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway