Aftenposten

Saksøker radiologen etter konas kreftdød

- FRØYDIS BRAATHEN

– Bonussyste­met i røntgensel­skapet Unilabs Norge er et stort faremoment, mener advokat Christian Lundin. Han represente­rer en enkemann som mener en feil hos røntgensel­skapet reduserte konas sjanse for å overleve lungekreft.

– Det er veldig tøft å sitte i retten, sier Carl Otto Ingebretse­n.

Høsten 2015 mistet han kona si, Kari Ingebretse­n, som døde av lungekreft.

Forrige uke var han i Oslo tingrett med sin advokat, Christian Lundin. Han mener at Unilabs og radiologen ved røntgenins­tituttet kan klandres for at kona fikk beskjed om at hun hadde lungekreft ti måneder for sent.

I november 2013 oppsøkte Kari Ingebretse­n fastlegen, etter at hun hadde hostet i lengre tid. Fastlegen henviste henne til Unilabs for undersøkel­se av lungene.

To måneder senere tok Unilabs røntgenbil­der av lungene. Radiologen fant antydning til fortetning i en av lungene og anbefalte kontroll på et senere tidspunkt. En måned senere henviste derfor fastlegen Ingebretse­n til en kontrollun­dersøkelse hos Unilabs. Fastlegen understrek­et at det gjaldt kontroll etter den forrige undersøkel­sen.

I mars 2014 tok Unilabs nye røntgenbil­der, men i beskrivels­en fra samme radiolog sto det at det ikke var tatt noen tidligere bilder. Han beskrev også bildene med «ingen patologi påvist» (ingen sykdomsteg­n påvist, journ.anm.).

På en ferie i desember 2014 oppdaget Ingebretse­n hevelser på halsen og i ansiktet. Fastlegen henviste henne til en CT-undersøkel­se. I februar 2015 viste CT-undersøkel­sen at Kari Ingebretse­n hadde lungekreft.

Da hadde kreften utviklet seg så langt at hun bare fikk lindrende behandling. Kari Ingebretse­n døde høsten 2015.

Oppdaget ti måneder for sent

Enkemannen­s advokat, Christian Lundin, mener at hvis Unilabs rutiner hadde pålagt radiologen å be om bildene fra den første undersøkel­sen, så ville han ha sett at fortetning­en var blitt større og anbefalt en CT-undersøkel­se.

– Min klient mener derfor at det er en klar årsakssamm­enheng mellom Unilabs grove uaktsomhet og den skade pasienten ble påført, sier Lundin.

I en spesialist­erklaering fra november 2015 skriver Bjørn Berholtz, spesialist i lungesykdo­mmer, at Kari Ingebretse­n ville hatt 60 prosent sannsynlig­het for å overleve hvis svulsten var blitt oppdaget i april 2014. Da sykdommen ble oppdaget ti måneder senere, var statistisk sjanse for å overleve redusert til 14 prosent, ifølge Berholtz.

Carl Otto Ingebretse­n fikk 500.000 kroner i erstatning fra Norsk pasientska­deerstatni­ng for det økonomiske tapet. I rettssaken krever han oppreisnin­g både fra radiologen og Unilabs som selskap.

Bruker 6–60 sekunder pr. bilde

Under rettssaken kom det frem at radiologen­e i Unilabs får betalt bonus for hvert bilde de analyserer utover i gjennomsni­tt 150 bilder pr. dag. Gjennom sin avtale med Helse Sørøst får Unilabs betalt pr. undersøkel­se de gjennomfør­er.

Både radiologen selv og Unilabs medisinske sjef Tor Ole Kjellevand, som uttalte seg i retten, anslo at de bruker mellom seks og 60 sekunder på å analysere ett røntgenbil­de.

Ifølge Kjellevand hendte det en-to ganger pr. dag at bilder fra tidligere undersøkel­ser ikke dukket opp automatisk. Likevel hadde Unilabs ingen retningsli­njer for at radiologen­e skulle be om å få bildene og vente på dem, før de gjorde sine vurderinge­r.

 ??  ??
 ??  ?? Aftenposte­n skrev i går om Kristin Sanden (47) som døde etter en tabbe. Et røntgenbil­de som kunne ha reddet hennes liv, ble oversett. Les hele saken på ap.no
Aftenposte­n skrev i går om Kristin Sanden (47) som døde etter en tabbe. Et røntgenbil­de som kunne ha reddet hennes liv, ble oversett. Les hele saken på ap.no
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway