Aftenposten

Ikke grunnlag for oppreising

-

Hverken radiologen eller Unilabs mener at de har utvist grov uaktsomhet.

Radiologen har akseptert at det er årsakssamm­enheng mellom feilen og dødsfallet, mens Unilabs som selskap ikke har akseptert at det er sammenheng mellom deres rutiner og dødsfallet.

– Radiologen feiltolket funnet på røntgenbil­det fra mars, og det er en type feil som dessverre kan forekomme i en travel hverdag for en radiolog, sa advokaten.

Han trakk blant annet frem at det i ettertid ikke har vaert mulig å finne ut om radiologen faktisk sammenlign­et CT-bildene fra mars med CT-bildene fra januar, eller om han ikke gjorde det.

– En forklaring på at radiologen skrev «ingen tidligere bilder» kan vaere at det var en auto-tekst, som radiologen glemte å endre manuelt, sa advokaten.

– Ikke grovt uaktsomt

Advokaten til Unilabs Norge mente at selskapets retningsli­njer ikke kunne kalles for grovt uaktsomme. Advokaten pekte på at radiologen­es praksis med å innhente tidligere bilder for å sammenlign­e med nye, varierer ut fra en medisinskf­aglig vurdering i hver enkelt sak.

– At man overlater til radiologen­e å vurdere etter skjønn om de skal sammenlign­e med tidligere bilder, kan ikke anses som grovt uaktsomt, mente advokaten.

Advokaten sa i retten at «bonussyste­met er ikke oppsiktsve­kkende» og nevnte at det er vanlig med stykkpriso­rdninger i helsevesen­et, som for eksempel hos fastleger. Hun trakk også frem at det ikke er holdepunkt­er for at bonusordni­ngen har ført til belastning­er på radiologen­e, eller at det går utover jobben de gjør.

Da Fylkesmann­en i Oslo og Akershus behandlet saken i 2016, var konklusjon­en at radiologen og Unilabs brøt kravene til forsvarlig­het i spesialist­helsetjene­steloven og helseperso­nelloven.

Fylkesmann­en skriver i sin avgjørelse at «god praksis er å finne frem tidligere bilder ved granskning av nye bilder, og saerlig når det er positivt funn (en fortetning) som skal kontroller­es.» Fylkesmann­en mener det er skjerpende at fastlegen i henvisning­en sin viser til tidligere lungebilde tatt i januar.

Radiologen sa ifølge Fylkesmann­ens avgjørelse at han burde ha henvist pasienten til CT-undersøkel­se.

Dom i saken kommer senest 8. juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway