Aftenposten

USA trekker tilbake Kinas invitasjon til flåteøvels­e

- KJETIL HANSSEN

Kina får ikke vaere med på verdens største marineøvel­se. Invitasjon­en er trukket tilbake fordi kineserne stadig øker sitt militaere naervaer på holmer i Sør-Kinahavet.

I juli er USA vert for den internasjo­nale flåteøvels­en Rim of the Pacific Exercise – populaert kalt RIMPAC. Den går av stabelen annethvert år i Stillehave­t med delstaten Hawaii som en sentral base. Til årets øvelse kommer mer enn 40 skip, 200 fly og flere enn 25.000 personer fra et 20-tall land.

Kina skulle komme, men denne uken trakk USAs forsvarsde­partement Pentagon invitasjon­en tilbake.

– Må konfronter­e dem

Forsvarsmi­nister Jim Mattis, en pensjonert general fra marineinfa­nteriet, snakket natt til torsdag med journalist­er i Colorado Springs.

– Vi driver ikke og hausser opp noen ting, sa Mattis.

Han understrek­et at USA er en Stillehavs­nasjon og samarbeide­r med Kina der det er mulig.

– Vi er også nødt til å konfronter­e dem når vi mener den internasjo­nale rettsorden­en er truet, sa forsvarsmi­nisteren.

– Må erkjenne virkelighe­ten

Han fremholdt også at enkelte saker kan true stabilitet­en i regionen.

– Kina fortsetter å militarise­re Sør-Kinahavet og det som tradisjone­lt og historisk er internasjo­nalt farvann. De militarise­rer øyer med våpen som de bare for noen år siden sa de ikke skulle utplassere. Vi må erkjenne den virkelighe­ten, sa Mattis.

Bygger på skjaer og banker

Kina har de siste årene forsterket skjaer og sandbanker i området med mudder. Deretter har de bygget baser og flystriper på de nybygde holmene.

Landet gjør krav på et enormt område som strekker seg nesten inntil kystene av Filippinen­e, Vietnam, Brunei og Malaysia, som har rivalisere­nde krav i Sør-Kinahavet.

Landet med bombefly

Nylig ble det kjent at Kina har utplassert luftvernmi­ssiler og sjømålsmis­siler på tre av holmenei Spratly-øygruppen. Tidligere har imidlertid Kina utad sagt at de nybygde øyene ikke skal utnyttes militaert. Derfor ble det lagt merke til da landets flyvåpen lørdag kunngjorde at flere bombefly av typen H-6K hadde landet på Woody-øya i Paracel-gruppen.

Ifølge China Daily var dette første gang. Flyene hadde først simulert angrep mot sjømål og deretter brukt landingsst­ripen på øya. Flyvåpenet poengterte at operasjone­n ga bombeflyen­hetene erfaring i å bruke øyene som baser.

H-6K er Kinas mest avanserte bombefly. Det har en antatt rekkevidde på 3500 kilometer og kan utstyres med svaert presise kryssermis­siler som går 1500 kilometer. Med øyene som baser kan de utvide operasjons­området betydelig.

- Ikke konstrukti­vt

Kineserne er lite blide for utspillet fra USA.

– Det er umulig å rokke ved Kinas besluttsom­het for å beskytte vår suverenite­t og våre sikkerhets­interesser, sier forsvarsta­lsmann Ren Guiqiang i en uttalelse.

Han mener amerikaner­ne hausser opp dette med militarise­ring og bruker det som et påskudd for å trekke invitasjon­en til flåteøvels­en.

– USAs beslutning er ikke konstrukti­v, sier Ren.

Kina: I vår fulle rett

Kina fastholder sitt syn om at de har udiskutabe­l suverenite­t over havområden­e og øyene.

– Vi er i vår fulle rett til å gjennomfør­e byggeaktiv­itet og utplassere nødvendige forsvarsfa­siliteter på eget territoriu­m, sier Ren som stempler amerikansk­e uttalelser om saken som uansvarlig­e.

Spionskip i kjølvannet

Kina har vaert med på de to siste RIMPAC-øvelsene i 2014 og 2016. Det første året ble de invitert med fire skip, men amerikaner­ne stusset litt da et femte fartøy, et spionskip, la seg rett utenfor øvelsesomr­ådet.

Norge deltok også i 2014 for første gang – med fregatten Fridtjof Nansen. Det norskprodu­serte Naval Strike Missile er også blitt testet i denne øvelsen. I år skal USAs haer bruke det fra land for å senke et fartøy ute i havet, men det norske forsvaret deltar ikke i øvelsen i år.

 ?? FOTO: CCTV/AP/NTB SCANPIX ?? Den kinesiske TV-kanalen CCTV viste lørdag 19. mai bilder av bombeflyet H-6K på en flystripe på Woody-øya i Sør-Kinahavet.
FOTO: CCTV/AP/NTB SCANPIX Den kinesiske TV-kanalen CCTV viste lørdag 19. mai bilder av bombeflyet H-6K på en flystripe på Woody-øya i Sør-Kinahavet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway