Aftenposten

Eksperter: Trump og Bolton har mye av skylden for kollapsen i diplomatie­t

- TARJEI KRAMVIKEN SOLVEIG RUUD

USAs forventnin­ger til møtet var urealistis­k høye, mener nedrustnin­gsekspert.

I et brev til Nord-Koreas leder i går skrev USAs president at hans planlagte møte med Kim Jong-un er avlyst.

Det er flere som har sin del av ansvaret for at det ikke blir noe toppmøte, mener førsteaman­uensis Målfrid Braut-Hegghammer ved Institutt for statsviten­skap ved Universite­tet i Oslo. Hun mener det hovedsakel­ig ligger i Det hvite hus, blant annet hos sikkerhets­rådgiver John Bolton.

– Noen aktører, saerlig Bolton, har ønsket å skru opp forventnin­gene til møtet til et urealistis­k nivå. Uansett hva som ville ha kommet ut av det, ville Trump ha blitt skuffet, og møtet ville blitt et nederlag, sier hun.

Også seniorfors­ker Sverre Lodgaard ved NUPI påpeker at partene hadde svaert ulike forventnin­ger til møtet.

– Nord-Koreas holdning har vaert at man må gå stegvis frem, med innrømmels­er fra begge sider på hvert trinn. USA og Trumps holdning har vaert at man må ha fullstendi­g, irreversib­el nedrustnin­g, sier Lodgaard til NTB.

Trakk frem Libya

Han er enig i at motstand på hjemmebane kan hatt noe å si for at toppmøtet nå er avlyst.

– Uttalelsen­e til Trumps sikkerhets­rådgiver John Bolton om at Nord-Korea kan ende opp som Libya dersom ikke Kim Jong-un ikke gir avkall på atomvåpen, kan ha vaert et bevisst forsøk på å få diplomatie­t til å spore av, sier Lodgaard til NTB.

Den libyske diktatoren Muammar Gaddafi lot seg i 2003 overtale av til å avslutte sitt atomprogra­m. Noen år senere ble han styrtet og drept av opprørere som hadde støtte fra NATO.

I motsetning til Libya har NordKorea allerede klart å lage atombomber.

Sa ja for raskt

Braut-Hegghammer mener Trump selv også må ta sin del av ansvaret fordi han altfor raskt sa ja til møtet uten noen forhåndsan­alyse av hva han kunne få ut av det.

– Det var overrasken­de at han sa ja så fort. Det ansvar ligger hos Trump selv, sier forskeren. Hun mener også at Sør Korea kan ha overdrevet noe når de først kom til USA med henvendels­en fra Nord Korea.

– Kanskje de har overdrevet noe om hva man kunne få til, vaert litt for optimistis­ke i sin fremstilli­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway