Aftenposten

Gubber og kjerringer, troll etter troll!

-

med politiske grep for å oppnå ønskede samfunnsen­dringer.

Denne ukens mest komiske politiske debatt: Jon Helgheim (Frp) og Linda Hofstad Helleland (H) i rollene som Gubben og Gamla!

Likestilli­ng kommer ikke av seg selv

I kommunal- og forvaltnin­gskomiteen, der Helgheim jobber, sitter syv kvinner og syv menn, en oppsiktsve­kkende likestilli­ng dersom Helgheims biologiske teori holder vann. Og fedrekvote­n ble akkurat justert opp igjen med Frp i regjering, etter et svaert mislykket eksperimen­t med å justere den ned. Argumentet for å knipe inn i utgangspun­ktet var nettopp valgfrihet, og at vi nå som folk og samfunn er kommet så langt at fedre vil velge å vaere hjemme med barna sine uten å bli kvotert til det.

Det er ikke lenger noen levende politisk debatt om fedrekvote­n. Erfaringen­e er for solide til det. Men fakta biter ikke på Helgheim.

Gubben og Gamla

Det nesten komiske vendepunkt­et i debatten er det Linda Hofstad Helleland (H) som står for. Hun har markert seg som en ideologisk motstander av kvotering. I 2010 var hun den fremste forkjemper­en for å skrote hele fedrekvote­n. I dag har pipen en annen lyd. Nå er hun nemlig barneog likestilli­ngsministe­r, og hun kommentere­r Helgheims utspill slik:

– Jeg vet at noen gamle gubber fremdeles har sånne forstokked­e holdninger, men at det skulle komme fra en ung mann på 36 år, så jeg ikke komme, sier hun til Dagsavisen. Til det er det to ting å si:

For det første bør Helleland vaere klar over at det er synlig at hun snur kappen etter vinden. Den ideologisk­e, lite kunnskapso­rienterte måten å forholde seg til moderat kvotering og fedrekvote­n på er et trekk hun deler med Helgheim.

For det andre er gubberetor­ikken hennes uheldig. Å koble ytringer en (plutselig) er uenig i, med grupper en åpenbart ser ned på, er ikke noe statsråder bør holde på med. Jeg tror ingen, hverken politiske kommentato­rer eller Hellelands politiske motstander­e, ville tenkt på å sette henne i bås med «gamle kjerringer».

Politikk som virker

Moderat kvotering har vaert en suksess på mange områder. I dag er det få som ser ut til å tenke noe saerlig over at kvinner er i topposisjo­ner i politikken, eller at kjønnsbala­nsen er så noenlunde i utdannings­systemet og i offentlige råd og utvalg. Fedrekvote­n er også en slags kvotering, den har vaert en suksess for å gjøre kvinner mer attraktive i arbeidsliv­et. Det har vist seg at lite kommer av seg selv, og at kvotering – hvor urimelig det enn kan oppleves for noen – er et effektivt virkemidde­l i mange sammenheng­er.

Helgheim og Helleland i dragkamp om dette blir akkurat som sangen om Gubben og Gamla. De fikk ikke opp rota de heller.

 ?? Tlf. 40 61 40 40 ??
Tlf. 40 61 40 40
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ??
FOTO: DAN P. NEEGAARD
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ??
FOTO: MORTEN UGLUM

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway