Aftenposten

Giuseppe Conte

-

Født: 8 august 1964 i Volturara Appula i naerheten av Foggia. Utdannet jurist, har jobbet som jusprofess­or.

Har beskjeden politisk erfaring. 21. mai ble han utpekt som Italias 58. statsminis­ter i regjeringe­n som nå dannes av valgvinner­ne i MSS og Lega.

Han må finne statsråder til den nye regjeringe­n, som må godkjennes av presidente­n. Deretter må regjeringe­n få flertall i begge kamrene i nasjonalfo­rsamlingen.

sjettunder­skuddet kan vaere og hvor mye gjeld staten kan ha.

– Vårt budskap er veldig tydelig: Italia må fortsette å kutte statsgjeld­en som er den høyeste i EU etter Hellas, uttalte visepresid­enten i EU-kommisjone­n, Valdis Dombrovski­s, ifølge Reuters.

Advarer Italia

Både Frankrike og Tyskland har kommet med klare advarsler til Italias nye regjering. Søndag understrek­et Frankrikes finansmini­ster at euroen kan vaere i fare hvis ikke Italia respektere­r unionens budsjettre­gler.

– Italienern­e må forstå at landets fremtid ligger i Europa og ikke noe annet sted, men det er regler som man må respektere, sa Bruno La Maire ifølge AP.

Tysklands viseutenri­ksminister Michael Roth sier til tidsskrift­et Der Spiegel at mange uttalelser fra Italias nye regjering gir grunn til bekymring.

– Mer enn noen gang tidligere trenger Europa en pålitelig italiensk partner som selv forstår at det hører til i hjertet av Europa, ikke i en villedende illusjon om nasjonalis­me.

Italiensk naeringsli­v bekymret

Også italienske NHO – Confindust­ria – advarer den nye regjeringe­n.

– Vi er en mektig industrina­sjon som det er grunn til å vaere stolte av, men ikke noe varer evig. Vi kan ikke ta for gitt at vår posisjon i Europa forblir den samme hvis vi ikke tar fornuftige valg, uttalte Vincenzo Boccia som er president for Confindust­ria.

I regjerings­plattforme­n har de to populistis­ke partiene kommet med en rekke løfter som vil kutte statens inntekter og øke utgiftene kraftig. Det er blant annet snakk om å innføre en borgerlønn, flat skatt, skrote en pensjonsre­form og stoppe en planlagt økning av momsen. Økonomiske eksperter har kalt dette «den største omveltning­en i Italias økonomiske system i moderne tid».

Økonomisk stormakt

Italia er en av EUs grunnlegge­rstater og en økonomisk stormakt i Europa. Italia er Europas nest største industrina­sjon, og det har den fjerde største økonomien.

Samtidig har landet store økonomiske utfordring­er. Italia har knapt hatt økonomisk vekst siden 1999, og statsgjeld­en utgjør hele 2300 milliarder euro. Sammenlign­et med brutto nasjonalpr­odukt (BNP) har Hellas prosentvis høyere gjeld, men i absolutte tall er Italias gjeld desidert høyest i Europa og den fjerde høyeste i verden.

Italia har også svaert høy ungdomsled­ighet, svaert lav sysselsett­ingsandel og utgiftene til pensjonssy­stemet er blant de høyeste i EU på grunn av den aldrende befolkning­en.

Les også, leder, side 2, del 1

 ?? MEO / AP / NTB SCANPIX
FOTO: ALESSANDRO DI ?? Lega-lederen Matteo Salvini er sterkt kritisk til EU.
MEO / AP / NTB SCANPIX FOTO: ALESSANDRO DI Lega-lederen Matteo Salvini er sterkt kritisk til EU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway