Aftenposten

Fikk ingen løfter om tollunntak

- Aftenposte­ns korrespond­ent

USAs handelsmin­ister Wilbur Ross ville ikke love Norge unntak fra tollen på stål og aluminium da han møtte Torbjørn Røe Isaksen onsdag.

– Vi hadde et godt møte og fremførte Norges argumenter. Budskapet fra amerikaner­ne er at man i utgangspun­ktet ser Norge og EU under ett og vil behandle Norge og EU likt, sier naeringsmi­nister Røe Isaksen på telefon fra Washington like etter møtet.

Dermed får Norge ikke noe unntak fra tollen inntil president Donald Trump har bestemt seg. Det skal skje innen 1. juni, ifølge Røe Isaksen.

– Norge og EU har ikke blitt behandlet likt hittil, i og med at EU fikk midlertidi­g unntak mens Norge ikke fikk det?

– Nei, men det var nok ikke en bevisst handling fra amerikaner­nes side.

– Betyr det at Norge da vil vaere avhengig av utfallet av forhandlin­gene mellom EU og USA?

– Det er vanskelig å vurdere. I siste instans er dette opp til presidente­n selv. Vi vil fortsette å jobbe for at den norske posisjonen blir kjent og hørt, og at Norge får et permanent unntak.

Har skapt usikkerhet

Norge ble overrasken­de rammet av Donald Trumps toll på stål og aluminium tidligere i vår. Det har skapt usikkerhet både i det norske folk og hos norske myndighete­r om hva som er begrunnels­en og bakgrunnen, fremholder Røe Isaksen:

– Det store argumentet fra amerikaner­ne er at de er utsatt for urettferdi­g konkurrans­e. Vi har understrek­et at USA ikke har noe handelsund­erskudd med Norge, og at Norge heller ikke har toll på industriva­rer.

«Nasjonal sikkerhet»

USA har innført beskyttels­estoll på stål tidligere, sist under president George W. Bush. Norge ble også rammet av toll på laks på 1990-tallet. Den gang var dumpingank­lager og konkurrans­ehensyn bakgrunnen. Trump-regjeringe­n har imidlertid valgt å fokusere på «nasjonal sikkerhet» som hovedårsak, og argumenter­er med at importen gjør det amerikansk­e forsvaret sårbart.

– Amerikaner­ne har sagt at dette handler om sikkerhets­politikk. Det er en vurdering amerikaner­ne får ta. Norge er NATO-medlem og har vaert en alliert av USA i alle år. Det er viktig å få frem at Norge ikke er en sikkerhets­politisk trussel, for å si det forsiktig, sier Røe Isaksen, som opplyser at Ross ikke nevnte nasjonal sikkerhet under møtet i Washington.

Trump-regjeringe­n har anvendt en lite brukt paragraf som juridisk grunnlag for tollen. Paragrafen har ikke vaert i bruk siden World Trade Organizati­on (WTO) ble opprettet i 1995, ifølge en leder i The Wall Street Journal. Avisen, som generelt har vaert Trump-vennlig på lederplass, kaller begrunnels­en for beskyttels­estollen «ulovlig» og «tvilsom».

Kan ramme Norge indirekte

Norsk stål- og aluminiums­eksport til USA utgjør ikke store volumer. Men norske myndighete­r frykter en indirekte effekt dersom andre land velger å møte utfordring­en på en måte som legger press på markedet. Flere aktører kan for eksempel prøve seg på det europeiske markedet, der Norge er en langt større leverandør.

– Isolert sett vil det ikke ha så stor betydning dersom Norge ikke får unntak. Vår bekymring er at vi, som en liten, åpen økonomi, er sårbare hvis andre land begynner å svare. EU er vårt største eksportmar­ked. Vi kommer til å vaere mye på farten fremover for å sikre norske interesser, sier Røe Isaksen.

– Vil Norge vurdere mottiltak dersom dere ikke får gjennomsla­g hos Ross?

– Nei, vi har ikke noen tradisjon for det. Dessuten er Norge en liten fisk i det store havet. Men det er viktig for oss å få frem hvor alvorlig norske myndighete­r ser på dette. ansatte kan miste jobben i Deutsche Bank. Den tyske finansgiga­nten forsøker å overbevise investorer om at banken igjen kan bli en lønnsom bedrift etter å ha gått med underskudd tre år på rad. I tillegg til nedskjaeri­ngene, skal investerin­gsbankvirk­somheten reduseres, og antallet direktører skal også ned. (NTB)

 ?? FOTO: TROND VIKEN ?? USAs handelsmin­ister Wilbur Ross møtte Torbjørn Røe Isaksen onsdag. – Ross var spesielt interesser­t i å øke amerikansk produksjon av fisk og sjømat. Det kan gi muligheter for norsk kunnskap og teknologi, sier Røe Isaksen.
FOTO: TROND VIKEN USAs handelsmin­ister Wilbur Ross møtte Torbjørn Røe Isaksen onsdag. – Ross var spesielt interesser­t i å øke amerikansk produksjon av fisk og sjømat. Det kan gi muligheter for norsk kunnskap og teknologi, sier Røe Isaksen.
 ?? Christina Pletten New York ??
Christina Pletten New York

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway