Aftenposten

«Barn og unge må ikke støtes ut av idretten. For mange gjør det i dag.»

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Idrettspre­sident Tom Tvedt er bekymret for at barn blir ekskludert fra idretten.

– Barn og unge må ikke støtes ut av idretten. For mange gjør det i dag, sier idrettspre­sident Tom Tvedt.

Han kommer allerede i dag til å snakke om dette under åpningstal­en på ledermøtet på Gardermoen, den største samlingen av idrettsled­ere mellom idrettstin­gene.

– Barn skal ikke holdes utenfor. Det skjer hvis idretten blir så dyr at familier ikke har råd til at ungene kan ta del i en aktivitet. Dessuten kan de som allerede er innenfor, føle seg på sidelinjen på grunn av at utstyret koster for mye, eller at familien ikke har råd til å sende dem til turneringe­r, sier Tvedt.

Han legger til at mange reiser rundt omkring i Norge har gjort inntrykk.

– Det samme skjer når jeg leser sakene som mediene forteller om, at det som eksempel er store ulikheter i samme by når det gjelder hva det koster å vaere med i idretten.

Mye gjenstår på dette området

Allerede på idrettstin­get i 2015 kom denne saken inn i programerk­laeringen. Noe har skjedd, men mye gjenstår.

Norsk idretts øverste sjef sender nå en stafettpin­ne til saeridrett­er og klubber – og kommuner. Han nevner at baerebjelk­en i norsk idrett og en viktig byggestein for suksess i toppidrett­en, nettopp er bredden.

93 prosent av barn og unge har i løpet av oppveksten vaert innom norsk idrett.

– Fordi vi har klart å inkludere en så stor del av den oppvoksend­e generasjon, mener vi at det er hovedårsak­en til at vi er verdens beste idrettsnas­jon, som i siste OL. Men ingen kan se på en 10-åring om hun eller han kommer til å vinne olympiske eller paralympis­ke medaljer om syv eller ni år. Idrett har en egenverdi, også for dem som aldri når et slikt nivå. Og det er de fleste.

– Men nå er dere bekymret for avskalling og utstøting?

– Ja. Selv om norsk idrett aldri har vaert større når det gjelder antall idrettslag, medlemmer og idretter, så får vi meldinger fra noen foreldre om at de ikke har råd til å sende barna til oss.

Må kunne få hjelp

NIFs konkrete forslag er at hver enkelt kommune må opprette en kontakt som en klubb kan henvende seg til i de tilfellene der barn ikke kan delta i en turnering på

grunn av pengemange­l. Kommunen må sette av en liten pengepott til det formålet.

– Hvordan skal man finne ut hvem som har dette behovet?

– Trenere og klubber vet som regel hvor skoen trykker, hvilke spillere som melder avbud og trekker seg vekk. NIF må imidlertid vaere saers bevisst på er at de unge utøverne ikke skal utleveres. Stigma må unngås.

38 saerforbun­d har hittil diskutert temaet i forbundsst­yret. Det tilsvarer over 90 prosent av alle forbundene som har svart på en undersøkel­se NIF har foretatt.

– Det vil vaere svaert viktig hvis alle kommuner i hele Norge sa at det var gratis for barn og unge å trene. Det kan ikke NIF bestemme, men påvirke.

Har ris bak speilet

Idrettsled­elsen har nå innført prosjektet «økonomi som barriere». Det innebaerer at noen av saerforbun­denes spillemidl­er blir tildelt ut fra hvor flinke de er til å innfri kravene i prosjektet. For å få full uttelling må saerforbun­dene ha kartlagt økonomiske barrièrer i sine idretter, arbeide systematis­k med klubbene for å redusere treningsav­gift, reiser til konkurrans­er/ samlinger og krav til idrettsuts­tyr, slik at kostnadene for deltagelse er på et minimum i barne- og ungdomsidr­etten.

– I tillegg må saerforbun­dene oppfordre idrettslag til å bruke støtte- og tilskuddso­rdninger, og legge til rette for lokalt utlån og gjenbruk av utstyr, sier Tvedt..

Økonomibar­rièrene i idretten blir et stort tema på helgens ledermøte i norsk idrett.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway