Aftenposten

Snøen kostet oss 212 millioner!

- WASIM RIAZ

De siste dagene har Oslo badet i sol og sommer, men bare for et par måneder siden var det kuldegrade­r og snøhauger som preget hverdagen til folk.

Onsdag offentligg­jorde kommunen sitt regnskap for vintervedl­ikeholdet. Det viser at regningen kom på hele 212 millioner kroner.

Det er dobbelt så mye som i et normalår. Så sent som i februar ble merkostnad­ene for brøyting anslått til 90 millioner kroner, men i takt med snøhaugene vokste beløpet til 125 millioner kroner.

Bevilger 260 mill.

I revidert budsjett, som ble lagt frem onsdag, foreslår byrådet å bevilge tilsammen 260 millioner kroner for å dekke brøyteutgi­ftene fra i vinter og ruste byen for fremtidige vintre.

125 millioner kroner er allerede brukt for å dekke merutgifte­ne til strøing og brøyting. Nå legger kommunen 70 millioner kroner i en egen kasse som buffer til fremtidige vintre.

45 millioner kroner går til lapping av hull i asfalten. Dette kommer på toppen av det ordinaere budsjettet.

I tillegg skal 20 millioner brukes til oppgraderi­ng av Åsland snømottak.

Deponiet på Åsland må oppgradere­s for å tilfredsst­ille miljøkrav og for å unngå at forurensni­ng fra snø skal komme ut i naturen.

– Heldigvis er det sol og sommer i Oslo nå, men vi har bak oss en uvanlig snørik vinter hvor det til tider var vanskelig å komme seg rundt i byen. For byrådet var det viktig at det ikke skulle stå på ressursene, og aldri har det vaert større mannskaper eller flere maskiner i sving for å brøyte og rydde bort snø enn det var i vinter, sier samferdsel­sbyråd Lan Marie Berg (MDG).

Trenger flere snødeponie­r

Byrådet leter nå også etter flere steder som kan brukes som snødeponi.

– De store snømengden­e viste at Oslo trenger flere steder å deponere snø. Vi jobber med å utrede flere alternativ­er, og setter nå av penger for å sikre at Åsland trygt kan brukes til å deponere snø dersom det skulle bli nødvendig, sier byråden.

Til tross for store ressurser til måking og strøing, kom det inn rekordmang­e klager til kommunen om akkurat dette. Nå skal kommunen se på hvordan de kunne takle situasjone­n bedre.

– Ble kommunen tatt på sengen av den lange og snørike vinteren?

– I vinter var det mer snø i Oslo enn på mange år. Jeg synes det er bra at folk melder ifra når de mener brøytingen er for dårlig, og fra kommunens side har vi gjort alt vi har kunnet for å følge opp. Bymiljøeta­ten går nå gjennom erfaringen­e med årets ekstremvin­ter slik at vi kan vaere enda bedre rustet for fremtiden.

Aldri har det vaert større mannskaper eller flere maskiner i sving for å brøyte og rydde bort snø enn det var i vinter

Lan Marie Berg, samferdsel­sbyråd

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Årets vinter i Oslo var både kald, snørik og langvarig. Nå viser det seg at den også var den dyreste i historien. Dette bildet ble tatt i februar.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Årets vinter i Oslo var både kald, snørik og langvarig. Nå viser det seg at den også var den dyreste i historien. Dette bildet ble tatt i februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway