Aftenposten

Vi tar tempen på badelivet

I luften kan det bli nesten 30 grader i helgen! Men målingen av badevannet i Oslo er ikke kommet i gang ennå. Aftenposte­n tok derfor en uhøytideli­g måling på populaere badesteder.

- EIRIK HUSØY INGAR STORFJELL (foto)

I går var det 19 grader i vannet i Hvervenbuk­ta! Vi har testet badetemper­aturen på fire populaere badeplasse­r ved sjøen.

Først 29. mai begynner Bymiljøeta­ten å måle badetemper­aturer og vannkvalit­et på badesteder i Oslo. Frem til da tar Aftenposte­n ansvar.

Idet vi la ut på tur i går, var det ikke en sky å se på himmelen. Det metaforisk­e kvikksølve­t viste rundt 21 grader på land, men det er vanntemper­aturen som skal testes.

Slik var temperatur­ene

Vi har ikke gått vitenskape­lig til verks, men har testet overflatet­emperature­n (rundt 30 centimeter ned i vannet), selv om man egentlig skal minst én meter ned.

Det gir likevel en god pekepinn på hvor behagelig din badeopplev­else blir i helgen. Så trekk til deg bena og nyt mai-vaeret i Oslo.

Vil naerme seg 30 grader

– Det ser jo veldig lovende ut for helgen i Oslo, det gjør det. Vi venter høye temperatur­er. Generelt i helgen vil det ligge opp mot og over 25 grader, sier vakthavend­e meteorolog Magni Svanevik.

Det kan bli enda varmere enn det har vaert de siste ukene.

– Det kan også komme opp over 30 grader på Østlandet. Sannsynlig­vis ikke i Oslo, men det kan naerme seg, sier Svanevik.

– Og temperatur­en kommer til å holde seg gjennom helgen, og sannsynlig­vis utover i neste uke også. Det ligger et høytrykk og varme luftmasser som gir godvaer en stund fremover, sier hun.

Ekstrem skogbrannf­are i Oslo

Fint vaer fører også til brannfare. Nå er det totalforbu­d mot bål og grilling i Oslo.

– Det er ekstremt tørt, og ledelsen har i dag innført forbud mot bål og grilling i skog og utmark, sa vaktkomman­dør Bjørn Tore Svarstad i Brann- og redningset­aten til Aftenposte­n tirsdag.

Nabokommun­ene var tidligere ute enn Oslo med totalforbu­d, men i hovedstade­n er det er fortsatt ett unntak.

– Årsaken til at vi har vaert senere ut med forbud enn andre, er at det har vaert fuktigere i Nordmarka enn i naerliggen­de kommuner. Nå er det samme regler over alt og uaktuelt å grille i skog og utmark, også på godkjente bålplasser i Marka. Fortsatt er det tillatt med forsvarlig grilling under oppsyn i byens parker, sa Svarstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway