Aftenposten

Slik blir de nye skjenkereg­lene i Oslo

- CHRISTIAN SØRGJERD

Det blir lengre åpningstid­er i Bogstadvei­en og flere andre gater og torg. Og uteserveri­nger i boligområd­er kan fortsatt stenge kl. 23 – hvis bydelene tillater det.

Det møtte protester, spesielt fra Grünerløkk­a bydel og flere utesteder der, da byrådet foreslo å innskrenke muligheten­e kraftig til å vedta lokale skjenkereg­ler.

Flere utesteder fryktet de økonomiske konsekvens­ene av å måtte stenge én time tidligere.

Behandlet i bystyret

Onsdag behandlet bystyret Oslos nye åpningstid­sforskrift. Det var et enstemmig bystyre som tok hensyn til protestene. Det blir som før, uteserveri­ngene i bydelene kan stenge kl. 23 hvis lokalpolit­ikerne ønsker det. Tidspunkte­t er ikke tilfeldig valgt, mellom kl. 23 og 06 skal det vaere nattero i Oslo, slår politivedt­ektene fast.

– Oslo skal vaere en levende, mangfoldig og trygg by. Jeg tror vi i dag vedtar et reglement som skal vare lenge og sikre forutsigba­rhet for bransjen og beboere, sa Frode Jacobsen, finanskomi­teens leder og gruppelede­r for Ap da han la frem det omforente forslaget.

Høyre har tidligere kalt det nye regelverke­t en myk liberalise­ring og videreføri­ng av skjenkepol­itikken de selv førte gjennom 18 år i byråd.

Ikke alkohol døgnet rundt

Frp hadde stilt forslag om at Oslo skulle søke staten om å få gjennomfør­e et prøveforsø­k med døgnåpne skjenkeste­der.

– Det bør vaere mulig å få alkoholser­vering døgnet rundt. Slik var det faktisk for ikke så mange år siden. På 80-tallet fikk fire steder slik skjenkebev­illing i Oslo. Men i 1989 svarte Stortinget med å forby skjenking etter kl. 03 over hele landet, minnet Peter N. Myhre (Frp) om fra talerstole­n.

Han ville ha et prøveforsø­k med dette på nytt, men stilte som absolutt krav om at det ikke på noe vis skulle komme i konflikt med boliger. Både Høyre og Venstre støttet forslaget, men det fikk ikke flertall. Det fikk heller ikke Høyres forslag om å tillate alkoholser­vering fra kl. 08 om morgenen på 17. mai.

KrF og Rødt ønsket på sin side å innskrenke skjenketid­ene. De stemte for en generell regel om at siste servering skal skje kl. 02. Heller ikke det fikk flertall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway