Aftenposten

Møter seg selv i døren

- Elsa Skjong jurist

I mandagens Aftenposte­n tar teaterkrit­iker Anki Gerhardsen et oppgjør med pressens omtale av transfelte­t, eller det hun kaller en «svaert ensidig beretning om problemer, utfordring­er og løsninger».

Utgangspun­ktet for Anki Gerhardsen­s kronikk virker å vaere tatt i pressens spesielle ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk. Gerhardsen ender i stedet med å møte seg selv i døren med sin egne ensidige beretning.

Å si at kunnskapen til Nasjonal behandling­stjeneste for transseksu­alisme er uønsket i det offentlige ordskiftet, er en rar påstand. Gerhardsen fremhever selv bl.a. kronikken fra NBTS og saken fra Morgenblad­et. Stemmene til dem som har vaert i kontakt med NBTS fortrenger på ingen som helst måte stemmen til NBTS.

Gerhardsen beveger seg etter hvert inn på deler av forsknings­området, hvor det kildekriti­ske blikket hun så ut til å etterlyse fremstår som fravaerend­e.

Til slutt i teksten kommer det som virker å vaere poenget. «En tid der komplett frigjøring fra fysiske identitets­markører bare så vidt har begynt». Ønsker Gerhardsen at alle skal fris fra rollen fysiske identitets­markører kan spille i livene våre, og at transperso­ner skal vaere denne bevegelsen­s fremste fanebaerer­e? Slik frihet er et fint utgangspun­kt for dem som ønsker den. Men det bestemmer de i tilfelle selv. Slik alle har rett til nettopp sin kjønnsiden­titet.

Lesningen blir i tillegg merkelig når Gerhardsen blander begrepet transperso­n med uklar kjønnsiden­titet. Hun kunne med fordel vaert tydeligere på hvem og hva hun skriver om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway