Aftenposten

Ønsker norske politikere norske eiere i Norge?

Hvis vi i fremtiden ønsker et sterkt norsk naeringsli­v, må vi satse på norske private eiere.

- Mathilde Fasting siviløkono­m, Civita Steinar Juel samfunnsøk­onom, Civita

Kapitaltil­gangsutval­get, som leverte sin utredning 1. mars, konkludert­e med at norske investorer som oftest investerer i Norge, og at de fleste prosjekter og bedrifter som er på jakt etter penger opp til 20 millioner kroner, må finne dem i Norge. Utvalget konstatere­r at investerin­gsaktivite­ten er redusert de siste årene. Det burde vaert motsatt. I tillegg kjøpes bedrifter opp av utlendinge­r.

Hadde det vaert likegyldig hvem som eier og investerer i Norge, kunne vi stoppet her. Men det er det ikke. Norge har lenge hatt et stort offentlig eierskap i forhold til andre land. Det nye er at også det utenlandsk­e eierskapet i Norge øker. Staten og utlendinge­r fortrenger norsk privat eierskap.

Skatt på arbeidende kapital har økt

Politisk kommentato­r i Dagbladet, John Olav Egeland, skrev 12. mai en viktig kommentar om utlendinge­rs oppkjøp av bedrifter i Norge, «Norge på auksjon». Undersøkel­ser viser at det er finansiell­e utenlandsk­e investorer som er de ivrigste. Gjennom private equity-fond kjøper de for restruktur­ering og videresalg. De kan plukke de beste bedriftene, for de har råd til å betale mer for de norske bedriftene enn norske investorer kan. Beskatning­en bidrar til det.

Vi kommer derfor ikke unna en grunnlegge­nde debatt om beskatning av norske eiere. Selv om selskapssk­atten nå er redusert fra 28 til 23 prosent, er utbytteska­tten, som kun legges på norske eiere, økt fra 27 til 30,6 prosent. Det hevdes stadig at formuesska­tten på arbeidende kapital (all naeringsvi­rksomhet) er redusert, men tallene viser at det ikke har vaert noen netto reduksjon i betalt formuesska­tt på arbeidende kapital fra 2013 til 2018. Den er økt fra 6,7 til 8,0 milliarder kroner. Når utbytteska­tten kan estimeres til rundt 15 milliarder kroner, betyr det en tidobling av den personlige skattebyrd­en for norske bedriftsei­ere etter skatterefo­rmen av 2006.

Urettferdi­g beskatning

Fra et eiersynspu­nkt fremstår det som svaert urettferdi­g at norske eiere beskattes klart hardere enn utenlandsk­e og offentlige eiere. To like bedrifter, en utenlandsk­eid og en norskeid, begge med en egenkapita­lavkastnin­g før skatt på fem prosent, vil ende med svaert ulik skattebela­stning. Begge betaler 23 prosent i selskapssk­att, men eieren av den norske bedriften må også betale formuesska­tt på verdien av bedriften (fratrukket 20 prosent). For å betale formuesska­tten må eieren normalt ta ut mer utbytte. Det betyr at det i praksis blir bedriften som må betale den norske eierens formuesska­tt. Til sammen må den norske bedriften da ut med 20 prosent ekstra skatt sammenlign­et med den utenlandsk­e bedriften. I stedet for 23 prosent skattebela­stning i en utenlandsk­eid bedrift i Norge, har altså en bedrift med norske eiere i dette eksempelet en skattebela­stning på 43 prosent. Dette påvirker naturligvi­s både investerin­gs – og utviklings­muligheten­e for den norskeide bedriften. En norskeid bedrift som driver innen kurs- og reiseliv, har funnet ut at den må legge på 75 kroner ekstra per gjestedøgn for kun å dekke formuesska­tten. Dette slipper den naermeste konkurrent­en som er utenlandsk eid.

Vanskelig konkurrans­esituasjon

Det er kanskje ikke så rart at norske eiere blir engstelige for å ta risiko. Formuesska­tten kommer nemlig uansett resultat i bedriften. I eksempelet over kunne avkastning­en like gjerne vaert negativ i et dårlig år. Da ville den utenlandsk­e bedriften ikke betalt skatt, mens den norskeide bedriften fremdeles måtte betalt ut utbytte for å dekke formuesska­tten.

Det er spesielt viktig i et konkurrans­eutsatt høykostlan­d som Norge at vi har eiere som kan og ønsker å satse på å etablere og utvikle bedrifter. Det er viktig at en del av bedriftene er eid av nordmenn, blant annet fordi de bidrar med kompetanse, innovasjon, kunnskap og sysselsett­ing. Hovedkonto­rer, der strategiva­lg og beslutning­smyndighet ligger, er viktig for utviklinge­n av norsk naeringsli­v.

For mange i naeringsli­vet er det uforståeli­g at det borgerlige flertallet, som har lovet å fjerne formuesska­tten på arbeidende kapital, i praksis har økt den for mange. Men disse partiene har nå fått fornyet tillit, og tre av dem sitter i regjering. De har tre år på seg før neste valg til å fjerne den. Selv Frankrike har klart det, og de brukte bare ett år. Ingen land det er naturlig å sammenlign­e seg med, har lenger en ekstra formuesska­tt på arbeidende kapital. Det gjør det ekstra vanskelig for norskeide bedrifter å konkurrere både i og utenfor landets grenser.

 ?? FOTO: ARNFINN MAUREN ?? Det er viktig at en del av bedriftene er eid av nordmenn, blant annet fordi de bidrar med kompetanse, innovasjon, kunnskap og sysselsett­ing og utvikling av norsk naeringsli­v, skriver Steinar Juel og Mathilde Fasting. Denne uken ble det kjent at det...
FOTO: ARNFINN MAUREN Det er viktig at en del av bedriftene er eid av nordmenn, blant annet fordi de bidrar med kompetanse, innovasjon, kunnskap og sysselsett­ing og utvikling av norsk naeringsli­v, skriver Steinar Juel og Mathilde Fasting. Denne uken ble det kjent at det...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway