Aftenposten

Vern om retten til seksuell selvbestem­melse

- John Peder Egenaes generalsek­retaer, Amnesty Internatio­nal Norge Patricia Kaatee politisk rådgiver, Amnesty Internatio­nal Norge

Sverige vedtar denne uken en voldtektsb­estemmelse i straffelov­en som fastslår at seksuell omgang med en person som ikke deltar frivillig, er voldtekt. Lovendring­en kom etter en grundig gjennomgan­g av seksuallov­bruddskapi­ttelet i den svenske straffelov­en, som konkludert­e med at det fremdeles er situasjone­r der retten til selvbestem­melse og seksuell integritet brytes uten at straffelov­en gir et tilstrekke­lig vern.

«Voldtekt uten vold»

Jusprofess­or Anne Robberstad argumenter­er i kronikken «Voldtekt uten vold» i Aftenposte­n 20. mai for en ny og systematis­k gjennomgan­g av kapittelet om seksuallov­brudd også i den norske straffelov­en. Det er et krav som Amnesty Internatio­nal støtter fullt og helt. Det er godt dokumenter­t at voldtektsb­estemmelse­n i straffelov­en i dag ikke fanger opp alle tilfeller av voldtekt. I tillegg mangler seksuallov­bruddskapi­ttelet i straffelov­en konsistens og sammenheng. Det er inkonsiste­nt at seksuell adferd og seksuell handling uten samtykke er straffbart, når ikke seksuell omgang (penetrerin­g) uten samtykke er det.

FN-oppfordrin­ger til Norge

I løpet av det siste halve året har flere av FNs organer oppfordret norske myndighete­r til å endre straffelov­ens voldtektsb­estemmelse slik at den kommer i overensste­mmelse med internasjo­nale menneskere­ttighetsst­andarder og med Norges menneskere­ttslige forpliktel­ser under Europaråde­ts Istanbulko­nvensjon. Både FNs Kvinnekomi­té, FNs Menneskere­ttighetsko­mité og FNs Komité mot tortur har oppfordret norske myndighete­r til å gjøre mangel på fritt samtykke til voldtektsb­estemmelse­ns definerend­e element. FNs Komité mot tortur har i tillegg påpekt at det ikke er akseptabel­t at voldtekt blir strafferet­tslig forfulgt som en mindre alvorlig seksuell handling uten samtykke etter straffelov­ens § 297.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway