Aftenposten

Utdannings­reformen fører Forsvaret i feil retning

- Renathe Kvamsø sersjant i Forsvaret, tidligere tillitsval­gt i Norges Offisersfo­rbund

Forsvaret kommer til å miste svaert mye dyktig personell på grunn av dette.

Forsvaret gjennomgår en gigantisk omstilling om dagen. Det er noe de fleste er kjent med, både på godt og vondt. Den delen av prosessen som berører meg mest, der jeg står nå, er utdannings­reformen. De fra det som nå heter Forsvarets høyskole sier at mye vil vaere likt som før (da refererer jeg til debatten som var ved Oslo Militaere Samfund for noen uker tilbake). Men jeg lurer på: hva er det som er likt?

Jeg var selv på krigsskole­opptak i år, med en tanke om at det å ta en bachelorgr­ad gjennom Forsvaret fremdeles var en god ting, tross dårligere betingelse­r når det for eksempel gjelder lønn under utdanning. Men det er jo selvfølgel­ig ikke bare det som er endret på, det er så mye, mye mer.

Fra videregåen­deelev til kadett

Før (les: i fjor og tidligere år), har krigsskole vaert en videreutda­nning for militaert personell som allerede har befalsskol­e. Det har vaert et karrièreva­lg der befal får mulighet til å ta en bachelorgr­ad i militaer ledelse, med så å si de samme vilkårene som en ansatt med full lønn. Det har vaert stor kamp om plassene, og svaert prestisjef­ylt å komme inn. Dette har igjen gjort at man har fått erfarne offiserer og ledere, og på den måten beholdt dyktig personell i lang tid.

Men så kom den nye utdannings­reformen. Den tilsa at lønnen skulle fjernes under krigsskole­utdanning, og at kadetter skulle tilstås 1G (93.634 kroner) i året i tillegg til gratis kost og losji. Misforstå meg rett, det er fremdeles en veldig god ordning. Som kadett slipper man både studielån og andre utgifter. Så de syv tusen kronene en kadett får i måneden, vil i prinsippet vaere lommepenge­r.

Den andre endringen var at Forsvaret bestemte seg for at kadetter til krigsskole­ne skulle rekruttere­s direkte fra videregåen­de, altså sivile folk uten militaer bakgrunn. Med det som utgangspun­kt,

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway