Aftenposten

Idretten må ta ansvar

- Sven Mollekleiv Frivillig

Barn og unges tilgang til anlegg, utstyr og trenere må ikke avgjøres av hvor de bor og hvem som er deres foreldre.

Aftenposte­n skrev lørdag om et klasseskil­le som har nådd fotballen, og fulgte opp onsdag med idrettskre­tsens respons. Idretten som skal gi alle en unik mulighet til å konkurrere på like fot, uavhengig av bakgrunn, har skapt et skille mellom rik og fattig og mellom øst og vest.

Norsk idretts visjon «idrettsgle­de for alle» skal prege alt dens arbeid. Alle skal få utøve idrett ut fra sine ønsker og behov. Idretten har derfor en plikt til aktivt å motvirke ulikhet, sikre at den er for alle og at alle føler seg velkomne. Dette er ikke et ansvar som kan gis klubben, idrettskre­tsen eller kommunen alene. Det er et nasjonalt ansvar som også påligger Idrettsfor­bundet og norske myndighete­r.

Alle taper på utviklinge­n

Idrettsfor­bundet har ikke et valg – det må ta ansvaret det har pålagt seg selv gjennom sin egen visjon. Dette vil ikke Idrettsfor­bundet lykkes med alene. Saerforbun­d og idrettskre­tser må stå sammen om å løfte klubbenes rammevilkå­r. Nøkkelen til suksess er å invitere myndighete­ne, naeringsli­v og andre organisasj­oner til samarbeid for å nå målet om idrett for alle. Alle taper på utviklinge­n de siste årene hvor mange idrettsklu­bber må bruke stadig mer ressurser på tilgang til og drift av idrettsanl­egg, istedenfor å bruke dem på aktivitet.

Det er ikke en løsning å innføre et forbud mot at klubber som har god økonomi ansetter trenere og spillerutv­iklere. Vi må gi alle klubber en mulighet til å gjøre det samme. Barn og unges tilgang til anlegg, utstyr og trenere må ikke avgjøres av hvor de bor og hvem som er deres foreldre. Ved å sikre unge mennesker tilgang til sportslig aktivitet, gir vi dem også mulighet til mestring. Mulighet til å delta på en arena hvor de er en del av et fellesskap, hvor de er innenfor og ikke utenfor samfunnet. Mulighet til å bli en ressurs i eget og andres liv.

Leksehjelp og sunn mat

Alle idrettsklu­bber må derfor gis reell anledning til å skape et klubbhus åpent for alle unge og som kombinerer det sportslige tilbudet med felles sosial tilhørighe­t. Et klubbhus som kan tilby leksehjelp, sunn mat og organisert trening med trenere som gir unge mennesker den veiledning som er nødvendig for å oppleve mestring.

Skal idretten lykkes i denne samfunnsop­pgaven må alle parter bidra. Idrettsfor­bundet må gå i bresjen for et «trenerløft», en nasjonal satsing som skal gi alle klubbene tilbud om bedre opplaering til frivillige trenere. Idretten må utfordre offentlige myndighete­r til å investere både i et fond som gjør trenerløft­et mulig, og i idrettsanl­egg og klubbhus som er tilgjengel­ig for alle barn og ungdom.

Ikke råd til å la vaere

Vi må våge å investere i idretten, i klubben og dermed den enkelte ungdommen. Som samfunn har vi ikke råd til å la vaere. I en tid hvor utenforska­p er en stor samfunnsut­fordring, må idretten ta ansvar og få ansvar for å reversere sosiale reproduksj­oner. Sunn idrett handler om like muligheter og mestring, den beste medisin mot utenforska­p.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Ved å sikre unge mennesker tilgang til sportslig aktivitet, gir vi dem også mulighet til mestring, skriver Sven Mollekleiv.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Ved å sikre unge mennesker tilgang til sportslig aktivitet, gir vi dem også mulighet til mestring, skriver Sven Mollekleiv.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway