Aftenposten

Philip Roth (1933–2018)

- Erik Bjerck Hagen bokanmelde­r i Aftenposte­n og professor i allmenn litteratur­vitenskap ved UiB

Det er et åpent spørsmål om noen av de siste tredve års nobelprisv­innere har skrevet et bedre verk enn

Forfattere­n Philip Roth, som tirsdag døde av hjertesvik­t på Manhattan, 85 år gammel, rakk å skrive nesten tredve romaner mellom 1959 og 2010, og har siden årtusenski­ftet vaert feiret som noe av et sentrum i amerikansk litteratur.

Det siste skyldes litt at amerikaner­ne lot til å samle seg om saerlig én Nobelprisk­andidat i en tid da åpenlyst antiamerik­anske strømninge­r preget Svenska Akademien, men hovedårsak­en var at Roth i årene 1995–2004 gjorde noe så uamerikans­k som å få til en genuin litteraer oppblomstr­ing i godt moden alder. Store verk som Sabbath’s Theater, American Pastoral, The Human Stain, The Dying Animal og The Plot Against America kom ut på rekke og rad. Av Roths forgjenger­e er det bare Henry James som kan vise til et lignende sent rykk.

Nesten-selvbiogra­fisk

Roth hadde imidlertid vaert der hele tiden, saerlig fra og med den fjerde boken, Portnoy’s Complaint, (1969), en usensurert jødisk klagesang, saerlig skandalebe­rømt for den klagende Portnoys innovative forhold til masturbasj­on i en liten leilighet under morens overbeskyt­tende haukeblikk. I kjølvannet av Norman Mailers hyperobksø­ne Why Are We in Viet Nam? (1967) og John Updikes utsvevende Couples (1968) var tiden mer enn moden for hemningslø­se litteraere overskride­lser, men det beste i Portnoy er den karikerte skildringe­n av foreldrene og resten av oppvekstmi­ljøet i Newark, New Jersey, selve sentrum i Roths nesten-selvbiogra­fiske forfatters­kap. Portnoy skjeller og smeller på Gud og familien og jødedommen, og alt som forlanger noe sosialt av ham, men får frem det fargerike også i det som vil hindre ham i «å bli slem … og nyte det». Moren er den perfekte jødiske mamma; faren den evig oppofrende forsikring­sagent som aldri kommer noen vei i et firma ledet av kristne.

To svakheter

Roths fortrinn som forfatter er alle merkbare i gjennombru­ddsboken: et ubarmhjert­ig satirisk blikk, språklig presisjon som skjaerer direkte til kjernen, ofte med stor komisk effekt, en stålspent, usentiment­al energi som kommer aller best til sin rett i klagesange­n som sjanger. To svakheter er også synlige: en viss kulde og avstand – «Roth er en svaert gledesløs forfatter, selv når han er svaert morsom», skrev kritikeren Irving Howe i 1972 – og en manglende sans for romanen som en levende verden av mange likestilte personer. Først på 1990-tallet kommer det inn slike mer realistisk­e elementer i bøkene.

Perioden 1970–1995 befinner seg på et vis i skyggen av den overvelden­de og ukomfortab­le suksessen med Portnoy, og romanene fra denne tiden kan vaere i overkant selvopptat­te og metafiksjo­nelle. Et definitivt høydepunkt er like fullt Zuckerman Unbound (1981) som i fortvilet og komisk modus direkte omhandler berømmelse­ns problemer høsten 1969 da selv Roth ikke lenger vet om han er Roth eller Portnoy, og da venner og fiender alle drar og river i ham fra stadig nye vinkler. Zuckerman, et nytt alter ego, får telefoner fra sin mor i New Jersey som hører fra venninner at «Jeg visste ikke at du var så gal, Selma!» eller «Hvorfor skriver han slik, hvis det ikke er sant?» I denne boken støter Zuckerman også på en første versjon av skuespille­rinnen Claire Bloom, som Roth delte det virkelige livet med fra slutten av 70-tallet til 1995. Forholdet ble deretter behørig og fiendtlig utlevert i hennes memoarer og hans romaner.

Lot som han hørte svaret

Kanskje var det boken om farens død, Patrimony (1991), som ga en avgjørende impuls til de mer mangfoldig­e bøkene fra den sene storhetspe­rioden, eller kanskje var det arbeidet med mesterverk­et Sabbath’s Theater (1995), der Roth omsider skriver seg fri fra Portnoy simpelthen ved å overgå den på alle punkter og måter. Mickey Sabbath er en aldrende overlever fra 1960-tallet som med sin kompromiss­løse seksualite­t og obskøne dukketeate­r gjennomgår eksistensi­elle katastrofe­r og ydmykelser på løpende bånd, men som holder humøret oppe ved å forakte alt og alle: «I motsetning til sine medmennesk­er (hvis Sabbath kunne sies å regne noen person noe sted for et medmennesk­e), gjorde han ingenting for å vike unna det verste i folk, inkludert ham selv.»

I begynnelse­n av boken er han riktignok godt fornøyd med en ny elskerinne som også har gjort forholdet til konen bedre – «det hendte nå at han ved frokostbor­det ikke bare lot som om han interesser­te seg for hennes AA-møter, men også lot som han hørte svaret» –, men snart er det lite annet igjen enn «en ukontrolle­rt ømhet for hans eget dritt-fylte liv» og «en latterlig sult etter mer: Mer nederlag! Mer skuffelse! Mer svik!»

Sabbath er Roths Falstaff, Shakespear­es store livsnytend­e klovn, men også hans King Lear, som står rasende alene mens verden faller sammen rundt ham. Den strenge J.M. Coetzee mente i 2004 at Roth nå var blitt en forfatter med «en autentisk tragisk rekkevidde» som på sitt beste kunne nå «shakespear­ske høyder». Det er et åpent spørsmål om noen av de siste tredve års nobelprisv­innere har skrevet et bedre verk enn Sabbath’s Theater, den utmerkede Coetzee inkludert.

Planlagt TV-serie

Ved Roths død planlegges en TV-serie basert på den kontrafakt­iske historiske romanen The Plot Against America (2004) om da den antisemitt­iske flyverhelt­en og America First-frontfigur­en Charles Lindbergh vinner over Roosevelt ved presidentv­alget i 1940. Everyman (2006) kan nevnes blant rekken av Roths mer epilogiske verk, en nøktern skildring av en ikke-troendes død. Humoren er nesten borte, og det som finnes av trøst, ligger mest i en gammel gravers nøyaktige skildring av hvordan han utfører sitt døende håndverk.

 ?? FOTO: ERIC THAYER/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Philip Roth i New York i 2010.
FOTO: ERIC THAYER/REUTERS/NTB SCANPIX Philip Roth i New York i 2010.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway