Aftenposten

Å flytte eksamen til før russetiden er ikke ansvarlig politikk

-

Vi ungdomspol­itikere blir populaere hos elevene når vi lover eksamen før russetiden. Men argumentet «Vi vil feste etter 13 års fullført skolegang» er ikke godt nok.

I dag sitter alle landets avgangsele­ver fra videregåen­de skole med de samme sentralgit­te eksamenshe­ftene i norsk hovedmål og svarer etter beste evne. Alle har samme oppgaver, hjelpemidl­er og like lang tid på seg – det er så rettferdig som det er mulig å få det. Likevel mener mange det er urettferdi­g fordi man nå for tiden ikke presterer optimalt – og grunnen er selvpåført.

Frir til unge velgere

Mange ungdomspar­tier, mitt eget inkludert, går i bresjen for å flytte denne eksamenen til april. Politikken har ett mål for øye, nemlig å bli mer populaer blant elever – og det fungerer. Når AUF og vi i Unge Høyre tropper opp på skoler, er løftet om eksamen før russetiden kronargume­ntet elever flest lar seg engasjere av. Og engasjemen­t er bra, det er hva vi er der for, men er saken god og gjennomfør­bar?

For det første er skoleløpet lagt opp slik at man skal rekke å komme gjennom pensum i alle fag, fra skolestart sent i august til eksamen i mai. I praksis gjennomfør­es alle tentamener midtveis i april, så laererne må pløye gjennom pensum etter beste evne for å bli ferdige i tide. Mai settes av til å gjøre ingenting, klasseromm­ene er tomme og russen dødsslitne. Tråden plukkes opp 15. mai, og mange tredjeklas­singer feirer nasjonalda­gen med vemod og dårlig samvittigh­et. Én uke senere begynner de første eksamenene i fysikk og samfunnsøk­onomi.

Klager på overbelast­ning

For det andre vil det å flytte eksamen en måned tilbake i tid forårsake store omveltning­er i kompetanse­målplaner, laereverk og den norske skole generelt. Elever klager i dag på overbelast­ning – det kreves leksefri skole, kortere dager og mer tid til soving om morgenen. Vil det å forkorte tiden før eksamen med 10 prosent gjøre saken bedre? Det eneste reelle alternativ­et ville i så fall vaert å flytte skolestart til midtveis i juli for alle tredjeklas­singer, eller hele den videregåen­de skole. Men det går jo ikke.

For det tredje er ikke argumentet «Vi vil feste etter 13 års fullført skolegang» godt nok. Russetiden kan man mene mye om, men den dype forankring­en i tradisjone­r som preger dagens avgangsele­ver, umuliggjør det å flytte russetiden til mai–juni. Selv om vaeret da er bedre, veien mindre isdekket og grobunnen for hjernehinn­ebetennels­e mindre fruktbar.

Passer ikke inn i vår politikk

Unge Høyre er i mine øyne et parti som forsøker å unngå de ungdomspop­ulistiske sakene som å innføre lekseforbu­d, avvikle eksamen og fjerne fravaersgr­ensen. Vi er opptatt av en kunnskapsr­ik skole med gode laerere, økt laerlingti­lskudd og nulltolera­nse for mobbing. Å flytte eksamen til før russetiden passer ikke inn i vår politikk. Vi burde engasjere ungdom gjennom saker som valgfritt sidemål og å tillate eggdonasjo­n, der vi gjennom ideologisk­e og forsknings­baserte argumenter har utfordret det bestående. Vårt motto «frihet under ansvar» forutsette­r nettopp ansvar, og å flytte eksamen til før russetiden er ikke ansvarlig.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX ?? Mange mener det er urettferdi­g å ha eksamen i dag fordi de ikke presterer optimalt for tiden. Grunnen er selvpåført, mener Olaf Alexander Styrmoe (19).
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX Mange mener det er urettferdi­g å ha eksamen i dag fordi de ikke presterer optimalt for tiden. Grunnen er selvpåført, mener Olaf Alexander Styrmoe (19).
 ??  ?? Olaf Alexander Styrmoe (19), 2. nestleder, Nordstrand Unge Høyre
Olaf Alexander Styrmoe (19), 2. nestleder, Nordstrand Unge Høyre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway