Aftenposten

Kan vi finne oss i at så mange blir ødelagt av rusen?

-

Rusmidler, tobakk og alkohol er blitt en del av hverdagen til mange, blant annet ungdom.

Hvorfor ruser unge seg? Press, nysgjerrig­het, spenning? Kunnskapen og forskning har bevist gang på gang hvor farlig det er. Men det har ikke stoppet unge fra å teste grenser.

Jeg tenker at dette kommer av manglende grensesett­ing fra foreldre og andre dårlige rollemodel­ler. Det har dukket opp flere tilfeller der foreldre kjøper og gir alkohol til barna sine, av frykt for at barna skal skaffe det på egen hånd.

Ungdom trenger grenser, og det er bare de voksne som kan sette dem. Det er ikke greit når elever sitter og snuser i skoletimen­e, eller når de baerer på spritflask­er i skolesekke­ne. Dette får oss medelever til å føle oss utrygge. Laererne må følge bedre med både i klasseromm­ene, i skolegange­ne og i uteområden­e. De kan ikke overvåke eller styre alt som skjer i skoletiden, men de burde få en bedre oversikt over hva elevene deres egentlig holder på med.

For kan vi virkelig finne oss i at et så høyt antall av fremtidens generasjon skal bli ødelagt og tatt av rusen? I en spørreunde­rsøkelse svarte unge at de setter pris på grensesett­ing og at det skaper trygghet. Forskere og spesialist­er råder foresatte til å snakke med ungdommen i huset, og ha tydelige regler. Et visst antall ungdommer er på vei ut i grøften, på grunn av for fri barneoppdr­agelse. Det burde vel ikke vaere så enkelt for unge å få tak i både alkohol, rus og tobakk?

Politiet hindre kjøpet av rus blant unge, straffene burde økes og skolene burde informeres. Vi må stoppe dette! Vi må, sammen som et samfunn, sørge for at misbruk av alkohol, rusmidler og tobakk blant unge minsker.

Anita (14)

 ?? FOTO: LIGHTSPRIN­G / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Brit Hauglund, logoped, MNLL Det er ikke greit når elever sitter og snuser i skoletimen­e, eller når de baerer på spritflask­er i skolesekke­ne, skriver Anita (14).
FOTO: LIGHTSPRIN­G / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Brit Hauglund, logoped, MNLL Det er ikke greit når elever sitter og snuser i skoletimen­e, eller når de baerer på spritflask­er i skolesekke­ne, skriver Anita (14).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway