Aftenposten

Det er ikke noe som heter fritt skolevalg

-

Mange sliter psykisk og kommer ikke inn på skolen der alle vennene skal gå. Kan man kalle valget deres fritt?

7. mai var Susanna Aske Bredenbekk (19) fra Unge Venstre ute og slo et slag for fritt skolevalg på Si ;D. I innlegget males det et glansbilde som overhodet ikke eksisterer.

For det første må vi få en viktig ting oppklart. Det er ikke noe som heter fritt skolevalg. Det heter karakterba­sert inntak. Ikke alle har like lett for å få gode karakterer. Mange i Norge har problemer med sin psykiske helse, andre får ikke nok hjelp med leksene i hjemmet. Disse ungdommene jobber kanskje knallhardt hver eneste dag og kommer likevel ikke inn på skolen der alle vennene skal gå. Kan man da kalle det fritt?

Urettferdi­g konkurrans­e

Bredenbekk skriver så at mange elever «er i en periode av livet der de sliter med ensomhet og sin psykiske helse». Her er vi helt enige. Det er derfor utrolig trist at nettopp Venstre er med i en regjering som i år innførte en egenandel for å få psykiatris­ke tjenester hvis man er over 18 år. Dette bidrar åpenbart ikke til å redusere problemet.

Videre skriver Bredenbekk at det at det skapes A- og B-skoler, ikke skyldes fritt skolevalg. Dette er feil og strider imot forskninge­n rundt temaet. Poenget er at fritt skolevalg skaper en urettferdi­g konkurrans­e mellom skolene. Ofte er det ikke mye en skole i distriktet kan gjøre for å konkurrere med den nyeste sentrumssk­olen.

Forsterker sosiale ulikheter

AUF i Hordaland ønsker et inntakssys­tem der alle har mulighet til å komme inn på naerskolen sin. I tillegg kan man så klart søke på andre skoler med karakteren­e som bakgrunn. Dette gir elevene større trygghet og bredere valgmuligh­et – altså mer frihet.

Man vet at karakterba­sert inntak fører til at faglig sterke elever konsentrer­es på noen skoler, mens andre skoler ender opp med alle de «svake elevene». Dette er svaert uheldig og strider imot tanken om at enhetsskol­en er en arena der ungdom fra alle samfunnsla­g møtes. Et slikt system forsterker sosiale ulikheter og reproduser­er sosiale forskjelle­r. Nok en gang viser Unge Venstre at de ikke er på lag med de svakeste elevene.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARTENS / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Karakterba­sert inntak strider imot tanken om at enhetsskol­en er en arena der ungdom fra alle samfunnsla­g møtes, skriver debattante­n.
FOTO: ARTENS / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Karakterba­sert inntak strider imot tanken om at enhetsskol­en er en arena der ungdom fra alle samfunnsla­g møtes, skriver debattante­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway