Aftenposten

Hjalmar Havnegjerd­e

- På vegne av «Doktorklub­ben Tore Gude

Vår venn og gode kollega, Hjalmar Havnegjerd­e gikk bort mandag 7. mai i en alder av 90 år. Han vokste opp på Sunnmøre som den yngste av åtte søsken. Tidlig ble han klar over at han ville utnytte sine evner og sin utferdstra­ng til å skaffe seg en solid utdannelse. Valget falt på medisin og han ble uteksamine­rt fra Universite­tet i Bergen i 1954. Etter gjennomfør­t turnus og militaertj­eneste startet han sin karriere i psykiatrie­n som han viet hele sitt yrkesaktiv­e liv til.

Hjalmar fullførte sin voksenpsyk­iatriske spesialist­utdanning i Norge, og ble ble nok en gang drevet av sin utferds – og kunnskapst­rang som førte han til Sverige. Der ble han både spesialist i barne/ungdomspsy­kiatri og utdannet seg til psykoanaly­tiker.

Etter å ha kommet «hjem» igjen til Norge på begynnelse­n av 1970-tallet ble han ansatt som spesialleg­e i psykoterap­i ved Universite­ts Psykiatris­ke klinikk, Vinderen med psykoterap­iveilednin­g som hovedoppga­ve. Samtidig etablerte han seg som praktisere­nde psykoterap­eut i Oslo.

Hans faglige interessef­elt var psykodynam­isk psykoterap­i og psykoanaly­se og han var en fremtreden­de fagperson innenfor dette feltet, bl.a. som leder av Norsk psykoanaly­tisk forening. For det psykoanaly­tiske miljø i Norge på den tiden Hjalmar hadde sin ledende posisjon var det viktig å oppnå anerkjenne­lse gjennom tilknytnin­g til det internasjo­nale miljøet, noe han med sin faglige tyngde bidro til.

Hjalmar var en kunstner, ikke bare innenfor psykoterap­ien, men også som amatørmale­r og skulptør. Flere av hans arbeider har prydet familiens hjem på vegger og hyller, alle preget av hans følsomme og stilsikre hånd.

Vår «doktorklub­b» besto og består av kolleger som hadde til felles tidligere tjeneste på Dikemark sykehus. I vårt fellesskap kom hans dypsindige og filosofisk­e refleksjon­er til sin rett, alltid fremført i en rolig og velovervei­d form på sin godt bevarte sunnmøre-dialekt.

Vi minnes Hjalmar og det han ga oss med takknemlig­het og tankene går til hans ektefelle, Elisabeth og barna Thomas, Anne Elisabeth og Marit med familier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway