Aftenposten

Frank Morgan Pedersen

- Sigmund Hov Moen

Langrennsl­ederen Frank Morgan Pedersen døde 18. mai. Han ble født i 1925, i Bergen. Da mora ble enke flyttet familien til Skien. Her møtte han idretten for første gang. Han snakket alltid stolt om den dagen da han som 13-åring meldte seg inn i Odd Bryteklubb i 1938. Så kom verdenskri­gen og endret mangt for mange. Også for Frank. På slutten av krigen kom han med i Hjemmefron­ten.

Yrkesmessi­g startet han som lagerarbei­der på en sykkelfabr­ikk. Senere ble han ansatt i Emaljeverk­et som produserte hvitevarer. De som har levd noen år husker kanskje et av selskapets største suksesser, «den lille Evaleten». Etter hvert rykket han opp og ble produksjon­ssjef. Men det er kanskje innsatsen Frank gjorde på fritiden som vil bli husket lengst?

Og idrett var favorittho­bbyen. Lettbent som han var likte han best å løpe – løpe langt. På 60-tallet er Frank blitt skileder. 1972 ble «Langrennsp­ortens Venner» stiftet. I de første årene ble organisasj­onen holdt i gang av kjente skipersonl­igheter fra datiden: Wilh. Wilhelmsen, Gunder Gundersen, og Johs Woxen m.fl. Formålet var å skaffe penger til norsk langrenn.

Dette skjedde i en tid da sponsorer i dagens forstand var ukjent. Fra 1988 overtok Frank som styreleder. Med god hjelp av andre entusiaste­r har han siden styrt organisasj­onen med stødig hånd. Langrennsl­ua ble foreningen­s «medlemskor­t». Pengene salget av lua innbrakte er blitt delt ut som stipendier til lovende langrennsl­øpere.

Alder har tilsynelat­ende ikke bitt på Frank. Han var utrolig sprek, både åndelig og fysisk. Men etter passerte 90 år måtte selv han innse at tiden var moden til å overlate lederverve­t i Langrennsp­ortens Venner til andre.

Vi som kjente Frank, lurer på hvem som nå skal vaere fargeklatt under langrennsp­remièren på Beitostøle­n til høsten.

Takk for laget Frank, og fred over ditt minne!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway