Aftenposten

Her avgjøres Lukas’ (8 mnd) skjebne

De unge foreldrene sitter spente og nervøse på benken i salen. Nå skal fylkesnemn­da avgjøre om de er skikket til å ha omsorg for barnet sitt.

- TEKST: LENE SKOGSTRØM lene@aftenposte­n.no FOTO: TOR G. STENERSEN tor.stenersen@aftenposte­n.no

Ville foreldrene få tilbake gutten sin?

Aftenposte­n fikk som første medium vaere tilstede da en barneverns­sak ble behandlet i fylkesnemn­da.

Rommet ligner en rettssal, men er ikke det. Det er salen der en av landets 12 fylkesnemn­der skal bestemme skjebnen til en liten gutt på åtte måneder.

Nav sendte bekymrings­melding til barneverne­t da paret i begynnelse­n av 20-årene ble gravide fordi de ikke hadde struktur på seg selv og økonomien. De to var innstilt på å samarbeide med barneverne­t fra første stund og ville gjerne ha veiledning. Men det hjalp ikke.

– Det er nesten farlig å føde unger hvis en er ung, fattig og uten jobb i Norge i dag, sier den unge faren.

Utskjelt og fryktet Foreldrene vet at de tre dagene som er satt av til saken, vil få avgjørende betydning for om de skal miste omsorgen for sønnen, som er plassert hos en midlertidi­g fosterfami­lie.

Fylkesnemn­dene er utskjelt i hatgrupper i sosiale medier – fryktet og brukt som skremselsp­ropaganda i utlandet. Flere advokater og psykologer i Norge har slått alarm om det de mener er dårlig rettssikke­rhet for foreldre og barn.

I fjor ble det fattet tvangsvedt­ak om omsorgsove­rtagelse for 1176 barn. 667 slike saker ble behandlet i «rettssaksl­ignende» forhandlin­gsmøter i fylkesnemn­da.

Aftenposte­n har i vår fått følge et forhandlin­gsmøte om omsorgsove­rtagelse i en by på Østlandet. Det er første gang offentligh­eten får innsyn i hva som skjer i fylkesnemn­da.

– Barneverne­t ville ikke hjelpe, men ødelegge for oss Desember 2017, et sted på Østlandet.

I bestemors julepynted­e hus sitter Lukas’ mor og far ved siden av hverandre i sofaen. Utenfor er jordene dekket av snø. To måneder er gått siden barneverne­t akuttplass­erte Lukas hos en beredskaps­mor. Foreldrene har siden hatt en times samvaer annenhver uke.

– Barneverne­t var ikke der for å hjelpe oss. De var der for å ødelegge for oss, sier faren.

Moren nikker, hun sier ikke mye. Men når hun ser på bildene av den lille gutten, kommer tårene.

«Ikke i stand til å gi forsvarlig omsorg» Fylkesnemn­da, tre måneder senere.

Det er like før påske, og bare papirknitr­ing høres i salen der de unge foreldrene er på plass ved siden av advokaten sin. På motsatt side sitter representa­nten for barneverne­t og kommunens advokat. Nemndleder og de to nemndmedle­mmene kommer inn i salen. Den ene er fagkyndig, en psykolog, den andre «alminnelig medlem». Alle reiser seg før de tre inntar sine plasser, og forhandlin­gsmøtet kan starte.

Nemndleder­en redegjør for saken i korte trekk:

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway