Aftenposten

Jan Åge Fjørtoft om pute-TV, klemmeren Klopp og misunnelse­n han kan føle på stadion

Direkte fra indre bane: Jan Åge Fjørtoft om «pute-TV», klemmeren Klopp og misunnelse­n han kan føle på stadion.

- TEKST: ROBERT VEIÅKER JOHANSEN rob@aftenposte­n.no

– Real Madrid-Liverpool i Champions League-finalen, kan det bli større?

– Nei. Barcelona, Manchester United, Bayern München, klubber med store navn kunne selvsagt vaert i finalen. Men underholdn­ingsmessig er jeg enig i at det er vanskelig å få det større.

– I flere norske husholdnin­ger finnes det garantert en og annen som ikke synes dette er vårens høydepunkt. Hvorfor bør de se på likevel?

– Det er kanskje det arrangemen­tet i hele verden hvor underholdn­ingen er aller mest garantert. Champions League-finalen er det aller største i verdens største sport. VM kommer senere i sommer, men som jeg pleier å si: «Ryan Giggs og George Best har ikke spilt i VM, men det har Jan Åge Fjørtoft, så da kan ikke VM vaere størst.»

– Da Liverpool kom til finalen tidligere i måneden, hadde dere i Viasat indre bane-studio rett ved lagets og supportern­es feiring. «Historisk live-TV» ble etterpå-intervjuen­e kalt. Bildene gikk verden rundt.

Går det an å ha så mye flaks en gang til?

– Jeg har aldri hatt det så gøy noensinne i en intervjusi­tuasjon. La oss kalle det flaks, det var i hvert fall 90 prosent flaks. Da alt var over, kom UEFAs (Det europeiske fotballfor­bundet) representa­nter bort til meg, og sa: «Jan. What have you done now!?». Det samme skjer nok ikke i finalen.

– Alle var ikke fornøyde. Enkelte mente det var «pute-TV» fordi du klemte så mye på spillere og trenere?

– Det var formidling av følelser. Dette var ikke stunden for å spørre hvordan Alexander-Arnold skal takle Ronaldo i finalen eller at Liverpool hadde sluppet inn fire mål i Roma. Jeg synes det var godt å vise at disse spillerne er som alle andre – de er først og fremst glade i fotball. Selv om de er verdens beste.

– Klarer du å forholde deg likegyldig til det som skrives om deg på sosiale medier?

– Jeg har vaert i dette sirkuset siden før telefaksen kom. Det har vaert meninger om meg siden jeg var 18 år. Jeg har god trening.

– Er du en klemmer til vanlig?

– Ja. Jeg liker å klemme.

– Er det verre at du klemmer Jürgen Klopp enn at NRKs Line Andersen klemmer Usain Bolt?

– Det spesielle med Klopp er at han er en av de største «klemmerne» jeg kjenner. Han klemmer hver gang jeg møter ham. Det betyr ikke at jeg ikke kan stille ham kritiske spørsmål.

– Du har spilt VM, 71 landskampe­r og i fire ligaer – hvor mye ville du gitt for å kunne skru tiden tilbake og få spille en Champions League-finale?

– Når jeg lukter det våte gresset og kommer naer banene der store kamper skal spilles, kjenner jeg en misunnelse. En positiv misunnelse. Det er som om kroppen merker at den har spilt før. Men jeg er realist. Jeg er en sånn type som pleier å bli invitert til Tyskland på denne tiden av året for å snakke om hvordan man skal unngå å rykke ned. Jeg har mange «unngå å rykke ned»-trofeer.

– Har Champions League noensinne vaert bedre enn i 2017/18-sesongen?

– Nei, fra kvartfinal­ene og ut har det vaert helt galimatias. Tenk på Juventus som fikk straffe mot seg på overtid i Madrid. Eller Bayern München som kunne ha fortjent å gå videre mot Real Madrid. Eller Manchester City-manager Pep Guardiola som møtte Liverpool med plan A, B, C og D, men som møtte en skjeggete tysk trener som gikk «all in». Fantastisk.

– Så raskt og presist som det går, og slik norsk fotball ser ut nå, er det grunn til å tro at du får se en norsk klubb igjen i Champions League i din levetid?

– Å, ja da, vi har jo eksempler på klubber som plutselig har fått det til. Men for hvert år som går, blir jeg mer og mer imponert over det Rosenborg fikk til.

– Real Madrid-Liverpool er en sånn kamp som kan ende 5-0, 5–5 eller 0-5?

– Ja, alt kan skje. Blir det 0-0, er jeg verdens dårligste fotball-analytiker!

– Hvem vinner?

– Jeg tror på Real. Men de har vunnet to år på rad, så det hadde vaert gøy om rock’ n roll-taktikken til Jürgen Klopp hadde fungert.

 ??  ??
 ?? FOTO: BILDBYRÅN NORWAY / VEGARD WIVESTAD GRØTT ?? Jan Åge Fjørtoft ankom Kiev onsdag, og har hatt fine dager i Ukraina, der han blant annet så Ada Hegerberg bli Champions League-vinner
for kvinner torsdag. I kveld skal herrepokal­en deles ut. Blir det Liverpools Georginio Wijnaldum og Jordan Henderson...
FOTO: BILDBYRÅN NORWAY / VEGARD WIVESTAD GRØTT Jan Åge Fjørtoft ankom Kiev onsdag, og har hatt fine dager i Ukraina, der han blant annet så Ada Hegerberg bli Champions League-vinner for kvinner torsdag. I kveld skal herrepokal­en deles ut. Blir det Liverpools Georginio Wijnaldum og Jordan Henderson...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway