Aftenposten

Nyter rekordsomm­eren

Hva gjør varmen med oss?

-

Forskeren: Vi blir litt latere Politiet: Flere tar kontakt

Sexologen: Vi blir mer yre

På Kampen vasser Bertine (1) og Emine (1) i en liten dam. På Blindern har søstrene Ida og Stine Nerland flyttet ut fra lesesalen for å lese til eksamen. Det har aldri vaert varmere i mai på Østlandet.

– Emine elsker å bade. Jeg tror at vi kommer til å havne her de fleste dagene i sommer. I fjor var det ikke så bra vaer, så da var vi her kanskje i en uke tilsammen, sier mamma Gunhild Sundmyhr.

Torsdag ble den lille dammen øverst på Kampen fylt opp med vann som når Emine Minkstuen Sundmyhr (16 måneder) opp til knaerne. Hun er tydeligvis glad i vannet og vasser i vei.

Den jevnaldren­de venninnen og naboen Bertine Roland Rimereit er også glad i å vasse, men i dag er hun ikke helt i form, forklarer mamma Oddveig Rimeret.

– Jeg prøvde å lese inne, men klarte ikke å konsentrer­e meg da det var så fint vaer ute. Så nå leser jeg ute, sier Ida Nerland som studerer spesialped­agogikk på Blindern og har eksamen 12. juni.

Høyt trykk hos meteorolog­ene

Hos Meteorolog­isk institutt er det høyt trykk om dagen. De har en vaktdugnad for å ta unna alle hen- vendelsene, forteller meteorolog John Smits.

– Mange, og spesielt mediene, er fryktelig interesser­te, sier Smits.

– Og alle spør om det samme?

– Ja. Hva er rekordene, hvor lenge skal varmen vare? Blir det en møkkasomme­r siden vi bruker opp varmen nå?

– Men vi bruker ikke opp varmen?

– Nei, jeg håper ikke det. Ifølge statistikk­en er det hipp som happ. Men for å få det ordentlig varmt, trenger vi varm luft sørfra. Og det er klart, noen sommere kommer ikke varmen tilbake. Men i 1947 gjorde den det, sier Smits.

Her er det på sin plass med en forklaring, før vi setter over til Smits igjen. 1947 var alle norske sommeres mor. Det er sommeren rekorder ble satt, og som meteorolog­ene fortsatt sammenlign­er mot.

– Gjeldende rekord for Oslo for mai er fra 1947. Deretter var det en fin juni, mens juli var varmere enn normalt. Og i august ble det et skikkelig høytrykk, sier Smits.

Men i år kan 71 år gamle rekorder bli slått, kanskje. Hittil i mai har det vaert hele 17 dager med over 20 grader. Rekorden er 21 dager, men det er ennå en knapp uke igjen av mai.

Men noen rekorder er allerede

slått. I Oslo har gjennomsni­ttstempera­turen gjennom døgnet vaert på 14,5 grader. Det er den høyeste målt siden Meteorolog­isk institutt begynte å måle temperatur­gjennomsni­ttet i hovedstade­n, melder NTB. Det har også vaert rekorder i Bergen og Kristiansa­nd.

For dem som ikke trives i varme, er det en trøst: Hittil har luftfuktig­heten vaert lav. Da oppleves ikke varmen like klam og påtrengend­e. Smits beste råd for å kjøle seg ned er enkelt: Stå opp tidlig.

– Tidlig på dagen er det langt friskere og kjøligere luft. Vi som begynner tidlig på jobb, kan utnytte dette, sier han.

– Bruker dere kortbukser på jobb?

– Ja. Jeg går i halvshorts selv i dag, og det var høy shortsfakt­or i kantinen. Men ikke på TV. Der gjelder dressen. I radioen, derimot, der er det ingen som kan se oss.

Forskeren: – Vi blir litt latere

Siri Leknes forsker på hormoner og er førsteaman­uensis ved Psykologis­k institutt (UiO). Hun er overbevist om at varmen gjør noe med folk.

– Varmen gir assosiasjo­ner til tider hvor man ikke har stress, hvor alt er litt enklere. Den minner om å vaere på ferie sørover i Europa, sier Leknes.

– Når varmen kommer så tidlig, kjennes det som det er så mye å se frem til siden varmen kan vare så lenge. Det er nesten som man ikke har fortjent den. Men mange er jo bekymret for om vi bruker den opp. – Heldigvis er det ikke slik.

– Nei, men det ligger noe i vår protestant­iske kulturhist­orie. Det kjennes om vi får belønninge­n før vi har gjort oss fortjent til den.

– Blir man mindre stresset av varmen?

– Nei, men vi blir litt latere. Jeg tror Sør-Norge nå er befolket av arbeidstag­ere som får dårlig samvittigh­et av å vaere på jobb. Man føler at man gå fra jobb tidlig og ut i solen «fordi dette er en sånn dag».

– Skal du selv ut i solen etter jobb?

– Jeg sitter ute i solen og prater med deg på telefon nå.

Flere tar kontakt med politiet

– Vi får flere henvendels­er og anmeldelse­r når vaeret er bra, forteller presserådg­iver Aslaug Røhne i Oslo politidist­rikt.

Heldigvis går det for det meste på småting som irriterer folk.

– Folk sitter mer ute og de sitter ute lenger om kvelden. Kombinert med at andre sover med vinduer åpne, gir det klager på musikk, lyder og høylytt prating, sier hun.

I varmen er politiet mer opptatt av hunder og barn enn ellers.

– Folk bør ikke etterlate hunder og små barn i bilen, selv om de bare skal inn i en butikk og kjøpe seg en tyggis. Temperatur­en i bilen stiger raskt, sier hun.

– Mange dekker til barnevogne­n med tepper for å hindre at det kommer sol på den lille. Dette kan raskt føre til overopphet­ing, avslutter hun.

 ??  ?? Niri Heggren (19) skulle gjerne hatt noen fridager nå, men er nødt til å jobbe som ryddegutt for Bundebygg som bygger leilighete­r i Bjørvika. Han har sommerjobb før studier i Trondheim i høsten. Her nyter han solen i lunsjen.
Niri Heggren (19) skulle gjerne hatt noen fridager nå, men er nødt til å jobbe som ryddegutt for Bundebygg som bygger leilighete­r i Bjørvika. Han har sommerjobb før studier i Trondheim i høsten. Her nyter han solen i lunsjen.
 ??  ?? Dammen på Kampen blir i år en populaer boltreplas­s for Bertine Roland Rimereit og Emine Minkstuen Sundmyhr (begge er ett år gamle). Her sammen med sine mammaer: Oddveig Rimereit (til venstre) og Gunhild Sundmyhr.
Dammen på Kampen blir i år en populaer boltreplas­s for Bertine Roland Rimereit og Emine Minkstuen Sundmyhr (begge er ett år gamle). Her sammen med sine mammaer: Oddveig Rimereit (til venstre) og Gunhild Sundmyhr.
 ??  ?? Denne lille dammen på Kampen er fylt med vann. For Emine Minkstuen Sundmyhr (1) blir dette sommerens store boltreplas­s. Her med mamma Gunhild Sundmyhr.
Denne lille dammen på Kampen er fylt med vann. For Emine Minkstuen Sundmyhr (1) blir dette sommerens store boltreplas­s. Her med mamma Gunhild Sundmyhr.
 ??  ?? Med sin Ford Mustang cabriolet nyter Kai Olsen (68) sommeren på vei hjem fra Oslo til Strømmen. På ettermidda­gen blir det tur til stranden med familien.
Med sin Ford Mustang cabriolet nyter Kai Olsen (68) sommeren på vei hjem fra Oslo til Strømmen. På ettermidda­gen blir det tur til stranden med familien.
 ??  ?? Flere studenter på Blindern benytter seg av friområden­e for å lese til eksamen. Hanna Kvarme skal ha eksamen i psykologi 6. juni
Flere studenter på Blindern benytter seg av friområden­e for å lese til eksamen. Hanna Kvarme skal ha eksamen i psykologi 6. juni
 ??  ?? Muslimske Zeynep Göcmen faster nå under ramadan. Hun er halvveis i jusstudier og har planer om å faste også på eksamensda­gen.
Muslimske Zeynep Göcmen faster nå under ramadan. Hun er halvveis i jusstudier og har planer om å faste også på eksamensda­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway