Aftenposten

Tidligere 22. juli-aktor nytt barneombud

Tidligere statsadvok­at og aktor i 22. juli-saken, Inga Bejer Engh (47), skal jobbe for barn og unges rettighete­r.

- ANDREAS BAKKE FOSS

Tingrettsd­ommeren som fikk mye ros for sin innsats i 22. juli-saken, blir barn og unges talsperson.

– Jeg er veldig glad for at jeg de neste årene skal jobbe for at barn og unge får det best mulig, sa Inga Bejer Engh etter å ha fått blomster av settestats­råd Anniken Hauglie (H).

Den profilerte tingrettsd­ommeren var en av 67 søkere til stillingen som barn og unges talsperson. 48 kvinner og 19 menn søkte.

I går fikk hun jobben da hun ble utnevnt i statsråd. Engh overtar etter Anne Lindboe, barnelegen som har vaert barneombud siden juni 2012.

– Jeg er helt trygg på at vi får et ombud som kan løfte frem viktige saker i samfunnsde­batten og ivareta barn og unges interesser på enn god måte, sa settestats­råd Anniken Hauglie (H) da hun overrakte blomster til det nye ombudet.

Hun viste til Enghs faglige bakgrunn som dommer, statsadvok­at og politiadvo­kat og erfaring med sivile saker og strafferet­tssaker.

– Vi har rekruttert den aller beste kandidaten. Hun kommer til å gjøre en helt utmerket jobb, sa Anniken Hauglie.

Fra statsadvok­at til dommer

Sammen med davaerende kollega Svein Holden var Engh aktor i straffesak­en mot 22. juli-terroriste­n Anders Behring Breivik våren 2012.

Hun fikk mye oppmerksom­het både i norske og europeiske medier etter sin utspørring av terroriste­n under hovedforha­ndlingen. Flere, både i Norge og i Europa, var imponert over jobben hun gjorde med å angripe terroriste­ns troverdigh­et.

Aftenposte­ns rettskomme­ntator Inge D. Hanssen kalte utspørring­en av Breivik i retten «noe av det beste han har sett på mange år i en norsk rettssal».

Etter å ha vaert statsadvok­at i 12 år, begynte Engh i 2014 som dommer i Oslo tingrett. Hun mener erfaringen hennes er en fordel i den nye jobben.

– Jeg har både som statsadvok­at og dommer møtt mange barn som har hatt og har det vanskelig. Da har jeg fra tid til annen tenkt at dette må det vaere mulig å gjøre

noe med, sier Engh og nevner barns psykiske helse og ungdomskri­minalitet som viktige områder.

Savnet å kunne gjøre noe

– Min erfaring som statsadvok­at og dommer er at hvordan du har det som barn har stor betydning for hvordan du klarer å takle voksenlive­t senere. Det finnes ingen bedre samfunnsøk­onomisk investerin­g enn å sørge for at barn har det best mulig, sier Engh.

Det nye barneombud­et sier hun har savnet å kunne gjøre noe utover den enkelte sak. Mene noe og påvirke noe.

Hun tror hennes lange bakgrunn som jurist kommer godt med i den nye stillingen, men det er også et stort men, sier hun.

– Det jeg har laert meg som jurist, er at dette like mye er et spørsmål om vi klarer å håndheve og etterleve de reglene vi allerede har. Det nytter ikke bare å få enn lov og tro at ting er løst. Spørsmålet er hvordan vi bruker de lovene Stortinget har gitt oss, sier Engh.

Barneombud­et utnevnes av Kongen i statsråd for en periode på seks år og har ansvar for at barn og unges meninger blir hørt, og at deres rettighete­r blir fulgt.

En av de viktigste oppgavene er å passe på at norske myndighete­r følger barnekonve­nsjonen.

Hun overtar jobben etter legen Anne Lindboe, som har vaert barneombud siden juni 2012.

Måtte erklaere seg inhabil

Prosessen med å utnevne nytt barneombud skapte utfordring­er for statsminis­terens parti.

Det er Barne- og likestilli­ngsdeparte­mentet, ledet av Høyre-statsråden Linda Hofstad Helleland, som forbereder saken og innstiller kandidaten.

Trøbbelet oppsto da den profilerte Høyre-politikere­n Øystein Eriksen Søreide (49) sto på søkerliste­n. Han er gift med nåvaerende utenriksmi­nister fra Høyre, Ine Eriksen Søreide, som statsråd Helleland har et naert vennskapsf­orhold til. Vennskapsf­orholdet har vart siden begynnelse­n av 2000-tallet, og de treffes i private sammenheng­er.

Justisdepa­rtementets lovavdelin­g mente barne- og likestilli­ngsministe­ren var inhabil til å tilrettele­gge grunnlaget for å delta i avgjørelse­n om ansettelse av barneombud. På grunn av sin tilknytnin­g til Øystein Eriksen Søreide erklaerte dermed Helleland seg inhabil ved ansettelse av nytt barneombud. Dermed ble Høyre-kollega og arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie oppnevnt som settestats­råd ved ansettelse­n.

Andre profilerte søkere var advokat Cecilia Dinardi (41), advokat og partner hos Elden; Kristin Sofie Waldum-Grevbo (45), leder i landsgrupp­en av helsesøstr­e og Inge Andersen (54), tidligere generalsek­retaer i Norges idrettsfor­bund.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway