Aftenposten

Oslo trenger også myke tiltak mot krim

-

BYRÅDET VIL BRUKE 49 millioner kroner ekstra på forebyggen­de arbeid blant unge i Oslo. 16 millioner skal brukes på fritidstil­bud og på å få flere ut i sommerjobb i skoleferie­n.

«På lange, lyse kvelder må vi sørge for at ungene har et alternativ til å reke gatelangs», sier byrådslede­r Raymond Johansen (Ap).

Det er sånne bevilgning­er som normalt skal komme i de ordinaere budsjettbe­handlingen­e på høstparten, men nå skjer det ting som gjør det nødvendig å fylle på med ekstrabelø­p i revidert budsjett.

Etter mange års gledelig nedgang er ungdomskri­minalitete­n i Oslo igjen på vei opp. Skoleleder­e har slått alarm om utrygghet i naermiljøe­ne. Unge gutter lures av bakmenn til å selge narkotika. Mange steder i byen drives pengeutpre­ssing i form av «bøter» som ikke akkurat ordensmakt­en står bak. Natteravne­r angripes med stein.

15 AV MILLIONENE i Oslos reviderte budsjett skal rettes inn mot de yngste gjenganger­ne i krimstatis­tikken – «de 151», som de nå kalles i rådhuset. De 151 er mellom 10 og 17 år og tatt minst fire ganger for lovbrudd. Mange av dem har minoritets­bakgrunn. De utgjør ikke mer enn tre promille av Oslos 50.000 gutter og jenter i denne aldersgrup­pen, men er likevel en betydelig kilde til bekymring.

Ingen ting sies oftere, og intet er lettere å slutte seg til, enn at politi, kommune og foreldre må samarbeide tett og naert for å få de mest utsatte ungdommene på rett spor. Samarbeide­t blir ikke mindre viktig av at politiet står oppe i en omfattende politirefo­rm der poenget er å få utnyttet ressursene bedre. Faren er at arbeidet med reformen gjør politiet innoversku­ende for lenge, slik at viktig forebyggen­de arbeid mister fart og kontinuite­t.

I OSLO ER DET LETT å ivre for mer politi i gatene i de mest belastede boområdene, men også lettere sagt enn gjort. For kriminalit­eten er blitt flyktigere. Unge lovbrytere gjør sine avtaler på nett, den geografisk­e radiusen blir større. I mindre grad enn før begår de lovbrudden­e i eget bo- og oppvekstom­råde, skriver Oslo-politiet i sin ferske trendrappo­rt for årene 2018–2021: «I løpet av 2016 og 2017 har flere av de unge ranerne som bor i hovedpolit­isone Øst, vaert aktive på vestkanten av byen og i Asker og Baerum.»

I pakken fra byrådet er også ti millioner som skal brukes på fysisk opprustnin­g av fritidsklu­bber og åtte millioner til et prosjekt for å bedre miljøet ved noen utvalgte ungdomssko­ler i byen. Det er «myke» tiltak som det kanskje ikke blir raske resultater av på krimstatis­tikkene – men viktige er de.

Nå skjer det ting som gjør det nødvendig å fylle på med ekstrabelø­p i revidert budsjett

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway