Aftenposten

Naeringsli­vet trenger en stemme

Hvis ikke Høyre bryr seg om naeringsli­vet, hvem skal gjøre det da?

- Trine Eilertsen Politisk redaktør

En av svakhetene ved mindretall­sregjering­er, er at de må styre på budsjettfo­rlik som har det med å avsluttes med en eller annen uventet saldering. Så å si hvert år mangler det noen penger på slutten – i hvert fall etter at det ble litt umoderne å tappe oljefondet hver gang det oppsto inndekning­sproblemer. Da ender vi gjerne opp med en flyseteavg­ift, en plastposea­vgift, eller økt sukkeravgi­ft.

Det fiffige er at avgiftene, som først og fremst innføres for å dekke et hull i budsjettet, ikles en drakt av gode ønsker ut over ren pengeinnhe­nting. Ja, de fremstår naermest som et utslag av akutt idealisme. Er det ikke klima, er det folkehelse.

Et slags folkehelse­tiltak

I og med at utrednings­instruksen, som er blitt hyllet fra denne plass tidligere, ikke ligger på bordet når disse budsjetten­e skal salderes i sene nattetimer, er effekten ut over ren pengeinnhe­nting ikke alltid like åpenbar.

Ta 2018-budsjettet­s sukkeravgi­ft. Den ble økt for å dekke inn KrFs laerernorm, saken som bygger på en tro på at Stortinget vet bedre enn Raymond Johansen og andre kommuneled­ere hvordan laererress­urser bør prioritere­s mellom enkeltskol­er.

Avgiftsøkn­ingen ble pakket inn i en historie om omsorg for folkehelse­n: Økt avgift på usunne matvarer vil motivere folk til å spise sunnere. Men siden den ikke primaert finnes av omsorg for folkehelse­n, men for statsfinan­sene, innebaerer ikke en økning automatisk sunnere kosthold. Saerlig ikke når treffsikke­rheten på eksempelvi­s drikke er så dårlig, eller når en voldsom avgiftsøkn­ing på sjokolade først og fremst fører til at innkjøpene flyttes over grensen til Sverige.

Uforutsigb­arhet et problem i seg selv

Dette må justeres, noe som muligens skjer under behandling­en av revidert budsjett. Men innretning­en er ikke det største problemet. For er det én ting naeringsli­vet hater mer enn avgifter, er det uforutsigb­arhet. Naeringsli­vet, ryggraden i norsk verdiskapn­ing, stedet der arbeidspla­ssene skal skapes i et voldsomt tempo fremover, lever for så vidt greit med norsk skattenivå og avgifter, i stort. De ønsker seg naturligvi­s betingelse­r som ligner konkurrent­enes, og vil alltid jobbe for bedre rammebetin­gelser. Men verre enn ikke å få gjennomsla­g for skattelett­elser og avgiftskut­t, er det å få plutselige kostnader i fanget.

Jeg tror ikke de av oss som aldri har eid, ledet eller budsjetter­t for en bedrift, helt skjønner omfanget av problemsti­llingen. Vi ser ikke uten videre hva det betyr for saft- og syltetøypr­odusenten Lerum i Sogn at kostnadsbu­dsjettet for 2018 over natten økte med 16 millioner kroner.

Politisk arbeidsdel­ing

Men noen partier har som sin hovedoppga­ve å se nettopp det. Høyre skal se det, og skal motarbeide uforutsigb­arhet for naeringsli­vet. Venstre skal vaere opptatt av det, og Frp.

Slik er arbeidsdel­ingen, grovt sett, mellom partiene: Venstresid­en skal først og fremst vaere opptatt av de ansattes vilkår. Høyresiden skal vaere opptatt av brukerne, kundene og eierne. Skillet kommer greit frem

Høyre har et program og en velgerbase som tilsier at partiet har mer omtanke for naeringsli­vet enn mange andre partier har

i debatten om privat versus offentlige velferd. Jo lenger ut på venstresid­en vi kommer, jo kraftigere blir profittall­ergien, og dermed troen på at jakt på overskudd i seg selv er ødeleggend­e for både ansatte og tjenestekv­alitet. Fra høyre høres resonnemen­tet om at ønsket om å tjene penger og skape arbeidspla­sser er en viktig drivkraft i økonomien og naeringsli­vet, og at drivkrafte­n i seg selv er sunn, også når arenaen er velferdstj­enester.

Noe fortegnet er det, og rollene glir over i hverandre: De fleste av oss er både arbeidstag­er, bruker og kunde, minst. Derfor vil politiske partier prøve å snakke som om interessen­e til alle disse rollene er så overlappen­de at deres politikk uansett vil vaere det beste for de fleste, også dem som ikke stemmer på partiet. Men tro aldri på et parti som sier at alt vi driver med, er best for Norge.

Uansett hvilket parti som hadde fått rent flertall i Norge, ville det betydd at enkelte grupper ville opplevd at de fikk det tøffere. Intet partis program er så komplett at det ville vaert mulig å unngå, rett og slett fordi interesser står mot hverandre i et samfunn. I et sunt samfunn er mange ulike interesser represente­rt i politikken.

Høyre skal vaere naeringsli­vets parti

Høyre har et program og en velgerbase som tilsier at partiet har mer omtanke for naeringsli­vet enn mange andre partier har.

Derfor har Høyre kjempet mot formuesska­tt, til tross for at politiske motstander­e bruker saken for å illustrere at Høyres omtanke først og fremst går til de rikeste i landet. Samferdsel­ssatsingen og skattelett­elsene begrunnes med ønsket om at naeringsli­vet skal ha bedre vilkår. Høyre vil også svare på kritikken mot sukkeravgi­ften ved å peke på at maskinskat­ten skal avvikles, noe som gagner blant andre Lerum. Men der maskinskat­ten skal avvikles over syv år, kom avgiftshop­pet så å si over natten. For naeringsli­vet betyr sånt noe, og det vitner om at forståelse­n for virkelighe­ten der ute ikke er som den bør vaere. Legg til at Høyre har gitt opp å gjøre mer med formuesska­tten, og flere får bekreftet at Høyres kamp for å bli det store, sentrumsor­ienterte høyreparti­et også betyr utvanning av naeringsli­vsprofilen.

Ingen kamp om å vinne naeringsli­vet

Høyre trenger ikke bekymre seg så veldig for velgerfluk­t. Det er jo ingen andre partier som kjemper om posisjonen som naeringsli­vsparti, dessverre. Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) svarer på kritikken mot sukkeravgi­ften og trusselen mot arbeidspla­sser hos blant andre Lerum med å si at norsk økonomi går godt. God dag mann, økseskaft, kunne også vaert et svar.

I selvkritik­kens navn er det riktig å legge til at vi i mediene heller ikke gjør en stor jobb med å løfte fornuftige debatter om rammebetin­gelser for naeringsli­vet. Kanskje henger det sammen.

Men det er trist hvis kampen for naeringsli­vet svekkes fordi kritikken mot dem som forsømmer seg, ikke formidles ofte nok.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway